Se solförmörkelsen i timelapse-video

Många var besvikna under lunchen i fredags, eftersom ett molntäcke skymde sikten för den historiska solförmörkelsen i stora delar av Skandinavien. DIGITAL FOTOS frilansskribent och astrofotograf Jesper Grønne fångade dock den mycket tydliga ljusdippen i en timelapse.

Som väntat omintetgjorde ett molntäcke upplevelsen av fredagens solförmörkelse för många, och många svenskar fick hålla tillgodo med några minuters mörkt, grådaskigt ljus och enstaka molngluggar där den förmörkade solen tittade fram. Detta gällde även för Digital FOTOS frilansskribent och astrofotograf, Jesper Grønne, som satte upp sin kamera med fast bländare och slutartid för att föreviga den historiska föreningen av månen och solen.

Alla bilderna som Jesper Grønne tog under nästan två timmar samlades till en timelapse på 75 sekunder, där man, även om solen inte är synlig, tydligt kan se hur mycket mörkare det faktiskt blir. Att många människor inte upplevde att det blev så pass mörkt som man kan se i videon beror på att människoögat är fantastiskt bra på att anpassa sig efter ljusförhållandena.

Se Jesper Grønnes timelapse-video här.

I DIGITAL FOTO nr 14 från 2013 visade vi hur man gör en timelapse-video. Se vårt eget resultat här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av