Se bild av Vintergatan på 46 gigapixel

Tyska forskare har lagt fem år på att skapa världens störste astronomiska bild. Bilden av Vintergatan består av hela 46 miljarder pixlar.

28 oktober 2015

Förra året släppte Nasa en bild av Vintergartan på 20 gigapixel, som bestod av tio miljoner infraröda bilder som hade lagts samman, och i januari kunde Nasa också presentera en bild av galaxen Andromeda på 1,5 gigapixel. Nu har de här båda bilderna blivit övertrumfade av ett tyskt forskarlag vid Ruhr Universität i Bochum.

Forskarna har nämligen lagt hela fem år på att färdigställa den största astronomiska bilden någonsin. Bilden av Vintergatan har en upplösning på hela 46 gigapixel och har en storlek på 194 gigabyte. Samtliga bilder kommer från Cerro Armazonas Observatory i Chile. Bilderna togs under flera nätter och visar 268 sektioner av himlen.

Bildens mått är 855 000 x 54 000 pixlar, vilket sägs kräva hela 22 000 Full HD-skärmar om man ska visa bilden i sin helhet i full upplösning. Lyckligtvis finns det en så kallad onlinevisare där man kan se hela bilden på sin egen skärm. Du kan se hela bilden här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av