Photo: Scott Andrews, NASA

Rymdfärjan Discoverys 23:e färd. Här har man fångat uppskjutningen på Kennedy Space Center i Florida, USA.

© Scott Andrews, NASA

Nu kan se dig omkring i NASAs fotoarkiv

Astronauter och medarbetare hos NASA dokumenterar flitigt alla uppdrag med hjälp av bilder och video, men det har inte alltid varit lätt att navigera mellan amerikanernas många arkiv. Nu kan du nöja dig med ett enda, för nu ligger allt på samma ställe.

18 april 2017 av Niklas Majgaard

NASA har under årtionden flyttat fram gränserna för människans tekniska och vetenskapliga kunnande, och lyckligtvis har alla experiment, projekt och inte minst raketuppskjutningar dokumenterats in i minsta detalj med hjälp av olika kameror.

Under årens lopp har NASA nämligen flitigt delat bilder från varje enskilt uppdrag. Men först nu ligger alla bilerna samlade på en och samma plats. 

NASAs webbplats uppdaterad

Tidigare var bilderna utspridda över flera olika webbsidor hos NASA; till exempel hade Kennedy Space Center i Florida och Johnson Space Center i Houston varsin webbplats med bilder.

Men nu har man gjort en större omarbetning av NASAs webbplats, nasa.gov, och samlat alla bilder, videor och ljudklipp från rymdjätten på en och samma plats. 

Allt är sökbart och du kan gå på upptäcktsfärd i arkiven på webbplatsen.

Många av bilderna visas även med EXIF-data, så att du kan se vilken kamera och vilka inställningar som har använts. 

Polarsken på ISS

Astronauterna tar också bilder under pågående uppdrag. Här har en besättningsmedlem på den internationella rymdstationen, ISS, förevigat polarskenet över Nya Zeeland. 

NASA använder för övrigt ofta Nikons kameror. Här har man använt en Nikon D3S. 

© NASA
Fullmånen står högt över Discovery.


© NASA // Bill Ingalls
Astronaut Sunita Williams "rör vid" solen på ett uppdrag 2012. Tillsammans med den japanska astronauten, Aki Hoshide, som man ser speglas i hjälmen, utförde de underhållsarbete på farkosten och monterade en kamera på den internationella rymdstationen.
© NASA
Foto: NASA

Allt arbete som utförs utanpå den internationella rymdstationen är farligt men viktigt. 

Här arbetar astronaut David A. Wolf med en av tre viktiga uppgifter under sitt uppdrag. 

© NASA

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av