Gör dig redo för solförmörkelsen

En total solförmörkelse är ett unikt fenomen, men i morgon har du, om du befinner dig på rätt plats, möjlighet att fånga den med din kamera.

I morgon kan du, om du befinner dig i de nordvästligaste delarna av Norden, det vill säga Färöarna eller Svalbard, uppleva den totala solförmörkelsen, vilket inte kommer att inträffa här i Norden igen förrän om 111 år. Solförmörkelsen, som i Sverige kommer att täcka runt 80 procent av solen, påbörjas vid niotiden på morgonen och kulminerar ungefär kl. 11. När klockan är 12 är förmörkelsen över. Du kan mycket väl använda din vanliga fotoutrustning för att föreviga den historiska händelsen. Det enda särskilda tillbehöret som du behöver är ett speciellt solfilter som dämpar ljuset så pass mycket att det starka ljuset inte fräter ur bilden. Solfilter kan antingen köpas, eller så kan du tillverka ett själv.

I Digital FOTO för alla nr 4/2015 hade vi en stor artikel om hur du ka fotografera solförmörkelsen. Du kan ladda ner den här. I artikeln har det smugit in sig ett litet fel. Vi skrev att solfiltret bara släpper igenom tre procent av ljuset. Det är fel, och utifrån den informationen skulle man kunna anta att ett ND-filter med styrkan 5 skulle räcka. Saken är att vissa solfilter har beteckningen ND 5 som bara släpper igenom 0,00001 procent av ljuset. På andra solfilter används beteckningen ND 100 000, för 1/100 000 ljusgenomströmning. Så traditionella ND-filter är långt ifrån tillräckliga. Så var rädd om ögonen.

Som lite extra information till våra läsare får du här några goda råd från vår skribent Jesper Grønne om du är sugen på att göra en sammansatt bild som visar hela förloppet.

Sätt kameran på stativ, använd en intervalltimer och ett vidvinkelobjektiv. Placera kameran så att du får en snygg bakgrund med solen till vänster i kompositionen, så att den under två timmar kan röra sig cirka 30 grader åt höger och en bit uppåt. Ta några bilder utan solfilter, där solen avlägsnas. Montera sedan solfiltret och låt intervalltimern jobba i drygt två timmar. Då får du en bildserie där solen förflyttar sig på himmeln och blir alltmer täckt, och under den sista timmen kommer den återigen fram bakom månen.

Bilderna i bildserien kommer, förutom de synliga delarna av solskivan, att vara helt svarta. Du kan lägga dem över landskapsbilden i Photoshop med hjälp av blandningsläget Ljusare. Resultatet blir att man ser alla faserna och himlakropparnas rörelse över himlavalvet. Du behöver inte flytta på kameran eller beskära bilderna innan du lägger samman dem i. Om det är delvist mulet kan du eventuellt ta vidvinkelbilder utan solfilter.

Kom ihåg att inte titta direkt på solen. Solförmörkelsen kan vara farlig för ögonen, så titta bara i sökaren med ett solfilter monterat på optiken, eller använd svetsglas. Lycka till!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av