Fotografera solförmörkelse med hemmagjort solfilter

När det är solförmörkelse den 20 mars kan du utan problem fotografera den med din vanliga fotoutrustning. Vi berättar här hur du kan få ut mycket mer av en kamera, stativ och objektiv, och visar hur du billigt kan fotografera solförmörkelsen med ett hemmagjort solfilter.

19 februari 2015

Den ultimata bilden av den täckta solen med en strålande halo runtom kräver en resa upp till Färöarna eller Svalbard den 20 mars, men det går fint här hemma med. En partiell (delvis) solförmörkelse är nämligen också en stor upplevelse. Du kan absolut ta spännande bilder i Sverige, där månen täcker runt 90 procent av solen, med den utrustning du redan har. Här berättar vi hur du kan göra mycket med bara kamera, stativ och objektiv, och vi visar hur du till ett billigt pris kan tillverka det solfilter som du måste använda.

Gör ett eget solfilter

Ett solfilter dämpar det starka solljuset så att du kan titta på solen utan att fördärva ögonen, och kameran kan fotografera den utan att sensorn mättas och därmed ger en urfrätt bild. Det finns speciella gråfilter som kan vridas så att man får en variabel dämpning av ljuset. En billigare lösning är att köpa ett ark solfilterfolie på astrosweden.se, så att du kan göra egna filter. Folien kostar 250 kronor.

Se fantastiska bilder av solförmörkelse

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av