De senaste åren har allt fler fotografer från hela världen vallfärdat norrut för att ta fantastiska landskapsbilder.
Resan går ofta till antingen Island, Norge eller Färöarna när landskapsfotograferna packar väskan, så vi har sammanställt tre bra fotoplatser och pekar på de utmaningar de ställer oss inför som fotografer.
Sist men inte minst tipsar vi i den här artikeln om platsen som vi tror blir nästa europeiska favoritplats för fotografer.
Flygplansvraket du bara måste plåta
Inte många flygplan kan skryta med att ha fotograferats så många gånger som detta vrak. Planet är en US Navy Super DC-3, och det kallas även Sólheimasandur-vraket efter stranden som det ligger på.
Flygplanet kommer från den amerikanska flottan och tvingades nödlanda här 1973 efter att is på motorerna satt dem ur funktion. Alla besättningsmedlemmarna överlevde störtlandningen, och efteråt bärgades delar av flygplanet som fortfarande gick att använda.
Kvar blev ett tomt skal på en öde, svart sandslätt på södra Island, och eftersom vraket är så populärt går det turistbussar dit.
Det bästa tipset när du fotograferar motivet är att välja rätt tidpunkt, så att det inte är fullt av turister och andra fotografer som klättrar runt på vraket och gör det svårt att få en bra bild.
Det som gör motivet så fängslande är nämligen att vraket med sina skarpa kanter och olika grader av förfall står övergivet i en sandöken.
När du fotograferar vraket vid rätt tidpunkt utan störande människor, ska du använda en vidvinkel på 16–35 mm och fylla sökaren med massor av tomma ytor runt motivet.
Norges fantastiska vinkel
En annan plats som är ett mycket populärt resmål bland fotografer är ögruppen Lofoten i norra Norge.
Här är utsikten från bron som leder in till det lilla fiskeläget Hamnøy en självklar fotoplats när som helst på året – och särskilt när chansen till norrsken är som störst från september till mars.
Då flockas fotograferna till Lofoten för att få vinkeln från bron, där det går att fånga vatten och klippor i förgrunden, bebyggelse i mellangrunden med de karakteristiska röda husen, berget i bakgrunden samt norrskenet ovanför alltihop.
När du tar landskapsbilder på och runt Lofoten har du många vackra fotoplatser inom samma område.
Undersök gärna dessa fotoplatser hemifrån så att du vet var du ska stå för att få de bästa vinklarna.
Fundera också gärna på om du ska ta med dig ett ND- eller ett polfilter, så att du till exempel kan släta ut vattnet i förgrunden eller dämpa ljuset på himlen.
> Läs även Det här filtret ska du välja
Färöarnas ojämförliga sjö i höjden
Om du liksom många andra fotografer besöker dessa öar i Nordsjön, kommer vädret att vara det som ger dig störst problem.
I princip kan du besöka och fotografera öarna under alla årstider, och ibland kan du uppleva alla fyra årstiderna under en och samma dag – åtminstone enligt ett gammalt skämt.
Det är dock från maj till augusti som du har störst sannolikhet att få bra väder.
Under sommarmånaderna smyger sig medeltemperaturen ända upp till 14 grader, medan nederbörden varierar mellan cirka 60 och 100 mm.
Av den anledningen bör du ta med dig massor av torra kläder, och glöm inte regnskyddet – både till fotografen och kameran.
> Läs även Så tar du hand om din kamera när det regnar
Nästa gång reser du till en spökskog
Om man inte skräms av namnet kan man resa till den förtrollade skogen som ligger vid Östersjön i norra Tyskland.
Skogen heter Gespensterwald, vilket betyder spökskog. Den ligger nära staden Rostock, som har färjeförbindelse till Skandinavien, bland annat till Trelleborg.
Det som gör skogen till en så bra fotoplats är de krokiga träden och grenarna, som kan ge dina bilder en dimension av mystik.
Gespensterwald har varit naturreservat sedan 1943 och den mäter 100 meter gånger 1300 meter.
Särskilt vacker är skogen vid solnedgången från februari till oktober, då solen skiner rakt in mellan stammarna.
Ett exempel på det vackra ljuset mellan stammarna kan du se nedan, och vi tror att detta är en plats som kommer att dra många fotografer framöver.