Använd dagsljus när du fotograferar mat
MAT

Med några få knep kan du ta mycket bättre bilder av mat

© Shutterstock

Fem knep för maffiga matbilder

Efter selfies är mat det som vi oftast fotograferar. Men hur tar du de bästa matbilderna?

30 januari 2017

Våra kokböcker är fyllda av läckra matbilder, men det är bara i undantagsfall som våra egna matbilder blir lika bra. 

Så hur kan du ta matbilder som kan tävla med kokböckerna, till exempel till din Instagram-profil.

1. Rent och prydligt

Plocka undan kring tallriken eller skålen och se till så att duken eller bordet inte har några störande element som ett iögonfallande mönster, knastar eller tydliga ådringar.

2. Använd naturligt ljus

Mat och blixtljus är inte en bra kombination. Direkt solljus är inte heller bra eftersom det i likhet med blixten ger hårda skuggor. Se till att du i stället har massor av naturligt dagsljus och komplettera med en reflektor mittemot fönstret.

Släck gärna taklampan så att du slipper det gula volframljuset och enklare kan åstadkomma en perfekt vitbalans.

3. Stor bländaröppning och rekvisita

Använd en stor bländaröppning på t.ex. F3.5 eller F5.6, så att anrättningen hamnar i fokus. Se upp så att skärpedjupet inte blir alltför litet.

Använd gärna också rekvisita, till exempel kniv och gaffel, en härlig brödbit eller säsongens örtkryddor för att få till en perfekt helhet.

4. Använd stativ

Sätt kameran på stativ, så kan du använda längre slutartider och undvika att öka ISO-värdet om ljuset är lite väl dämpat.

5. Fotografera i råformat

Det krävs bildbehandling för att maten ska se smaskig ut. Fotografera därför alltid i råformat. 

I råkonverteringen i Elements eller Lightroom kan du lätta upp skuggorna genom att flytta skjutreglaget vid Skuggor åt höger, få in fler detaljer genom att flytta skjutreglaget Högdagrar åt vänster och finjustera exponeringen med skjutreglaget Exponering.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av