VM 2014

5 tips för snygga fotbollsfoton

Här får du fem tips som ger dig bättre resultat när du fotograferar fotbollsmatcher.

Tips 1: Plåta loss Du ska ta massor av bilder och vara förberedd på att slänga många av dem efteråt. Håll ett öga på om det är på väg att uppstå en spännande situation, t.ex. en nickduell eller en spelare som är ensam med målvakten. Ställ in kameran på serietagning så att den kontinuerligt tar bilder när du håller ner avtryckaren, och börja ta bilder redan innan situationen uppstår. Sluta först när den är helt över. Så kommer det med stor sannolikhet vara åtminstone en bild som är tagen i just rätt ögonblick.

Tips 2: Koll på fokus Fokus ska ställas in så att den följer motivet när du håller avtryckarknappen halvt nere. Det gör du genom att välja kontinuerlig autofokus, som vanligtvis heter C-AF, AF-C eller AI Servo. Då ser kameran till att hela tiden justera fokusavståndet på den valda punkten, men en spelare rör sig lätt runt i bilden, så därför bör du även slå på stödpunkter eller följefokus, så att fokuspunkterna tar över från varandra när spelaren rör sig från ena sidan till den andra inom bildramen. Funktionen har många olika namn allt efter kameratillverkare, men kan t.ex. heta 3D, C-AF TR, spårning eller objektspårning, och den väljs i menyn eller via avsedda knappar. Se bara till att den spelare du vill följa ligger på den valda fokuspunkten när du börjar att hålla avtryckaren nere.

Tips 3: Dra ner slutartiden och dra upp bländaren Action ska helst frysas, så du ska använda snabba slutartider. Det säkrar du genom att använda en stor bländare, som ger den ytterligare fördelen att du får en suddig bakgrund. Ställ in kameran på bländarprioritet A eller Av, och välj den största bländaröppningen, t.ex. F4.0. Håll ett öga på slutartiderna. De ska gärna ligga på 1/1000-dels sekund eller kortare. Justera eventuellt ISO-värdet för att uppnå kortare slutartider.

Tips 4: Ta dig runt planen De bästa situationerna uppstår sällan vid mittcirkeln där avbytare och tränare uppehåller sig. Se därför till att ta dig runt planen. Placera dig t.ex. vid kortlinjen förhållandevis nära målet där du kan komma nära spännande dueller. Du kan också lägga dig på mage bakom ena målet och ta bilder genom nätmaskorna med en vindvinkel. Med lite tålamod kan du få en bild av bollen som passerar både målvakt och målstrecket, men se upp så att autofokus inte fokuserar på nätmaskorna istället för spelarna.

Tips 5: Slipp skakningar För att komma nära de enskilda spelarna ska du använda ett teleobjektiv - gärna på 200 mm eller mer. Kom ihåg att slå till bildstabiliseringen på antingen objektivet eller i kameramenyn, då handskakningar kan bli tydliga med tele. Utrustningen kan vara tung att stå med så ett enbensstativ - även kallat monopod - är en stor fördel. Det håller vikten men ger också den flexibilitet som krävs för att du ska kunna följa action med kameran. Använder du stativ bör du dock stänga av bildstabiliseringen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av