© Pixabay

5 Tips för dig som vill fotografera fotbollsmatcher

Det kan vara mycket svårt att fotografera människor som deltar i sport, särskilt de som spelar fotboll. Bollen rör sig ständigt snabbt på planen, vilket gör den till en riktig utmaning.

25 augusti 2021

Men det finns några bra tips (läs mer här) för att göra din fotografering bättre på fotbollsmatcher och göra dig till en bra fotbollsfotograf. 

Först bör du överväga utrustningen. Eftersom spelarna på planen ofta är långt borta bör du använda ett bra objektiv till din kamera.

Om du inte vill köpa ett bättre objektiv kan du ändå komma en bra bit på vägen genom att beskära bilden skarpt. Nedan kommer vi att gå igenom 5 tips som kan göra dig till en bättre fotograf på fotbollsmatcher och förhoppningsvis hjälpa dig att ta bilder som du vill när du fotograferar.

Tips 1 – Ta mycket bilder under matchen

Du bör ta många bilder och vara beredda att kasta bort många av dem senare. Var noga med om spännande situationer är på väg att uppstå, till exempel spelare som nickar i en duell eller om någon är ensam med målvakten.

Ett bra tips är också att ställa in kameran på seriefotografering så att du kan ta bilder kontinuerligt medan du håller ned avtryckaren och börjar ta bilder innan situationen uppstår. Då är det förmodligen åtminstone en bild som tagits i rätt ögonblick.

Tips 2 – Var noga med fokusen

När du trycker ned avtryckaren halvvägs bör fokus ställas in för att följa motivet. För att göra detta väljer du kontinuerlig autofokus, som vanligtvis kallas C-AF, AF-C eller AI-servo.

Då justerar kameran kontinuerligt fokus för den valda punkten, men spelaren kan enkelt röra sig runt bilden, så du bör också öppna stödpunkten eller följefokus så att fokus tar över den andra sidan av ramen när spelaren flyttar från en punkt.

Beroende på kameratillverkaren har denna funktion många olika namn, men det kan till exempel vara termisk 3D, C-AF TR, spårning eller motivspårning, som kan väljas i menyn eller via önskad knapp. När du börjar hålla ned avtryckaren, se bara till att spelaren du vill följa är på den valda fokuspunkten.

Tips 3 – Snabb slutartid och hög bländning

Action är bäst fryst, så du bör använda en snabb slutartid. Du kan säkerställa detta genom att använda en stor bländare, vilket ger den extra fördelen att du kan få en suddig bakgrund. Börja med att Ställa in kameran på bländarprioritet A eller av och välj sedan maximal bländare.

Var uppmärksam på slutartiden. De är företrädesvis 1/1000 sekunder eller mindre. Justera vid behov ISO-värdet för att få en kortare slutartid.

Tips 4 – Rör dig runt planen om möjligt

Den bästa situationen händer sällan i mittcirkeln där bänkarna, avbytarna och tränarna befinner sig. Därför måste du röra dig runt arenan.

Placera dig till exempel på kort avstånd från målet, så kan du komma nära en spännande duell. Du kan också placera dig bakom ett av målen och ta bilder i vidvinkel genom gallret.

Med lite tålamod kan du få en bild av bollen som passerar både målvakten och mållinjen samtidigt, men var försiktig så att du inte fokuserar på nätet istället för spelaren.

Tips 5 – Undvika skakningar

För att närma dig en enskild spelare bör du använda ett teleobjektiv - helst 200 mm eller större. Kom ihåg att aktivera bildstabiliseringsfunktionen i lins- eller kameramenyn, eftersom handskakningen kan vara uppenbar vid tele.

Utrustningen kan ibland vara tung och oförmögen att stå, så ett benstöd - även kallat monopod - är en stor fördel. Det kan inte bara bära vikten, det ger också den flexibilitet du behöver för att du ska kunna spåra dina rörelser med kameran. Men om du använder ett stativ bör du dock stänga av bildstabiliseringsfunktionen.

Extra djupgående tips

Betting.com kan du ta del av speltips och matchuppställningar inför matcher du ska fotografera. Du kan därmed positionera dig själv bättre i relation till vart spelaren står ifall du är på jakt efter att fotografera en specifik spelare.

För att fota en enskild spelare bör bländaren vara f / 2.8 eller lägre eftersom den kan isolera spelaren väl (läs mer här). Men om du fotograferar i en situation med flera personer är det bäst att använda f / 4 eftersom det kan öka skärpedjupet något utan att offra för mycket slutartid.

Om linsen inte kan vara så bred som f / 2.8 eller f / 4, använd den maximala bländaren som tillhandahålls av enheten.

Som med alla sporter ökar dina chanser att få bra bilder om du sitter i rätt position. För fotboll är det vanligtvis nära fältets hörn. Sedan kan du få några fina bilder när spelaren kommer till dig och när något händer runt målet.

Att sitta i ett hörn är den mest mångsidiga positionen eftersom du kan blanda allt bra, men prova gärna olika positioner och se vad du tycker är den bästa positionen. Men försök inte springa runt på banan efter bollen, för då kan du springa mer än att ta bilder.

En annan bra sak är en låg campingstol. Du är närmare marken, vilket hjälper dig att få mindre spelplan och ägna mer uppmärksamhet åt spelarna.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av