Hitta din egen fotostil

Om du vill skilja dig från mängden som fotograf, behöver du hitta en egen fotostil. 

© Shutterstock

3 tips för att hitta din egen fotostil

Du har säkert sett fotografer som har en snygg och helt unik stil. Med bara ett fåtal knep kan det bli dina bilder som får folk att tappa andan av hänförelse. Vem vet? Kanske du blir nästa sensation på internet.

11 juli 2018 av Mathias Blohm Schytte

I det senaste numret av Bonnier Digital Foto kan du läsa om Andy Kirby från Storbritannien och Svein Skjåk Nordrum från Norge, som båda har hittat sin egen fotostil.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom möjlighet att läsa de tio senaste numren av Bonnier Digital FOTO. 

Här får du tre snabba tips på hur du kan särprägla din egen fotostil:

1. Hitta inspiration från andra fotografer

Även om det känns som fusk är det faktiskt helt okej att låta sig inspireras av andra.

Alla stora konstnärer hittar inspiration av andras verk, och så länge man inte faktiskt kopierar eller stjäl finns det inget som är fel med att låta sig inspireras av folk som man beundrar.

Det finns många ställen där man kan hitta inspiration. Numera har de flesta stora fotografer sina egna webbplatser, men man hittar även många talanger på Instagram.

Använd sociala medier för att söka inspiration. Du kommer förmodligen snabbt hitta folk som har åstadkommit en stil som du gillar.

På Instagram kan det till exempel röra sig om arkitektfotografen Dirk Bakker, hundvännen Theron Humphrey eller sydafrikanska Darryll Jones som har specialiserat sig på att fotografera arrangemang med en miniatyrversion av en stormtrooper från Star Wars.

2. Gör dina bilder lättigenkännliga

En av hemligheterna till framgång är igenkännlighet. Om andra genast kan se att just du har tagit en viss bild, har du kommit en bra bit på vägen.

Ett sätt göra dina bilder lättigenkännliga är att alltid använda samma kamerainställningar eller hålla dig till ett enda objektiv.

Om du har ungefär samma bländare, brännvidd och komposition på dina bilder kommer de förmodligen att ha en del gemensamma drag.

Ett annat sätt att göra bilderna lättigenkännliga är att fokusera på en enda typ av motiv, t.ex. gatuliv, hästar eller fåglar.

Det kan också vara så att du lägger till din unika stil i bildbehandlingen, genom att använda ett bestämt filter eller en förinställning till dina bilder. Kanske fotograferar du uteslutande i svartvitt. 

Det är helt upp till dig att avgöra vad som ska göra din fotostil unik.

> Här kan du läsa mycket mer om fotografering

Hitta din egen fotostil

Färgerna, motivet eller kamerainställningarna. Det finns många sätt att ge bilderna ett likartat och igenkännbart uttryck. 

© Andrés Salas // Unsplash

3. Var självsäker

En kamera i handen kan ofta medföra att folk blir väldigt välvilliga.

Tänk bara på hur länge folk är villiga att vänta om en man håller på att fotografera sin fru framför Eiffeltornet. En del duckar till och med för att inte hamna i vägen.

Det handlar om självsäkerhet.

Visa att du tänker ta en bild och låtsas gärna som om just din bild är viktigast i världen. Det är den förmodligen inte, men din utstrålning kommer att signalera att här har vi en seriös fotograf i arbete, och det har folk stor respekt för.

Om du vill ha med en främmande person i din bild är det god stil att be om lov först.

Här är återigen självsäkerheten viktig. Om du självsäkert förklarar för din tilltänkta modell varför och hur du gärna vill fotografera personen i fråga är chansen stor att du får ett jakande svar.

Om du däremot flackar med blicken och mest ser ut som någon som helst skulle vilja sjunka ner i jorden är risken betydligt större att du får ett nej.

När du har hittat din egen stil är det också viktigt att du själv tror på den – och håller fast vid den.

Läs också: 4 knep för din nästa fotosession 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av