Minska stressen med mindful fotografering Martin Paldan

Vi bestämde oss för att se om mindfulness och fotografering kan gå hand i hand genom att be vår fotograf Martin Paldan försöka befinna sig i nuet medan han fotograferar. Resultatet blev bland annat den här fina bilden.

© Martin Paldan

3 saker som fotografer kan göra för att minska stressen

Du kan använda kameran till annat än att ta fina bilder. Med hjälp av en teknik som många känner igen från begreppet mindfulness kan du få bukt med stressen och uppnå ett tillstånd av inre stillhet.

14 januari 2018 av Kathrine Anker

Som fotograf kan du dämpa din stressnivå genom att rikta din fullständiga uppmärksamhet mot det som du gör för tillfället. 

Den här tekniken kallas även för mindfulness, och används inom flera andra områden.

I Bonnier Digital FOTO nummer 2/2018 pratar vi med en psykolog om hur du kan använda mindfulness för att sänka pulsen samtidigt som du kan ta nya och helt annorlunda bilder.

Vi intervjuar även en yrkesfotograf som fick bukt med sin depression genom att glömma allt om tekniken och fokusera på att vara i nuet när han fotograferar. 

Martin Paldan mindfulness fotografering

Actionfotografen Martin Paldan är van vid att fotografera svettiga idrottare i full fart. Vi skickade ut honom på ett helt annorlunda uppdrag där målet är att sänka pulsen.

© Martin Paldan

Slutligen skickar vi ut vår frilansfotograf Martin Paldan för att testa teorin i praktiken. Vi mäter hans stressnivå under hela rundan och ser vilka bilder som han får med sig hem.

Läs också: Så fotograferar du stillsamma motiv

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa artikeln på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Här tipsar vi om tre metoder som du själv kan använda för att åstadkomma mindfulness:

  1. Gå en promenad utan att planera rutten, och ta med en kamera och ett enda objektiv. Du kan även använda mobilen – utrustningen är inte det viktiga.
  2. Lägg märke till sådant som du går förbi. Låt instinkterna ta över och tryck spontant på utlösaren när du ser något som tilltalar dig.
  3. Glöm allt om vad du tror att andra tycker om dina bilder. De är bra om du känner att de visar något om ditt sinnestillstånd i det ögonblick när du tog dem.
Fotografera dig till inre stillhet

I Bonnier Digital FOTO nummer 2/2018 kan du läsa mycket mer om mindfulness inom fotografi, så att även du kan få bukt med stressen och uppleva inre stillhet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av