Från filmen American Beauty

10 filmer om fotografi som varje fotograf bör se

Film och foto går hand i hand, och det kan vara mycket inspirerande att titta på film. Dessutom kan man få sig en bra berättelse till livs. Här har vi listat 10 filmer som antingen handlar om foto eller är intressanta ur bildsynpunkt, som du bara måste se.

20 december 2016

1. One Hour Photo (2002)

En thriller med den alltid lika fantastiska Robin Williams i huvudrollen som ensamt affärsbiträde i en fotobutik, där han kommer lite för nära sina kunder.

2. City of God (2002)

En intensiv skildring av en spirande fotografs hårda uppväxt på Rio De Janeiros gator. Inte bara en spännande berättelse, utan också en otroligt vacker film rent visuellt.

3. War Photographer (2001)

Oscarsnominerad dokumentärfilm om krigsfotografen James Nachtwey som fotograferar sig genom krig och kriser. Filmen dokumenterar också Nachtways sökande efter meningen med all ondska som han påträffar i sitt arbete i bl.a. Rwanda. Förfärande bilder och en rörande berättelse.

4. Finding Vivian Maier (2013)

Dokumentärfilm om gatufotografen Vivan Maier som arbetade i Chicago och New York från 1950-talet, och upptäcktes av en slump när en ung man köpte en massa negativ på en auktion och började att framkalla dem. En rörande berättelse om en udda kvinna som dolde sin talang för världen.

5. Blow Up (1966)

Intrigen i den här italienska klassikern är enkel. En fotograf tar bilder av ett älskande par i parken, men upptäcker i efterhand att han har fotograferat ett mord. Under ytan tar filmen dock fasta på fullständigt grundläggande tankar kring fotografi.

6. Annie Leibovitz ”Life Through A Lens” (2008)

Leibovitz har under sin långa karriär fotograferat alla de stora, bl.a. Mick Jagger, George Clooney och John Lennon. I dokumentärfilmen berättar de om sina upplevelser med henne, och vi får också följa med på några av hennes fotosessioner.

7. Amelie (2001)

Amelie är inte någon uttalad foto-film, men fotografi spelar en stor roll i den här franska filmen. Visuellt sett är den fantastiskt vacker med en alldeles unik färgpalett.

8. Rear Window (1954)

James Stewart och Grace Kelly har huvudrollerna i den här Hitchcock-filmen om en fotograf i rullstol som spionerar på sina grannar genom sin kamera. Plötsligt är han övertygad om att han har sett ett mord.

9. American Beauty (1999)

Den här filmen är antingen deprimerande eller humoristisk, beroende på hur du väljer att uppfatta den. Ljuset är fantastiskt genom hela filmen, och i kombination med de kreativa vinklarna och långa inspirerande tagningarna ger det en filmisk upplevelse. Och så är Kevin Spacey lysande i huvudrollen.

10. The Revenant (2015)

Filmen spelades in uteslutande med naturligt ljus, vilket numera är möjligt tack vare dagens digitala kameror. Ett filmiskt mästerverk som varje fotograf kan hitta inspiration i. Och så har den Leonardi DiCaprio i huvudrollen.

Bonus! HOKA HEY: A Story of Survival and Change (2016)

En helt ny dokumentärfilm om den självlärda krigsfotografen Jason P. Howe som sedan 2001 har bevakat konflikthärdar i bl.a. Columbia, Afghanistan och Irak. Filmen tar upp teman som censur från mediernas håll, samt de farliga förhållanden som krigsfotografer över hela världen arbetar under. Filmen premiärvisas på filmfestivalen i Bologna den 14 juni 2016.

Om du gillar bra och visuellt vackra spelfilmer kan du också titta närmare på:

  • Days of Heaven (1978)

  • Road to Perdition (2002)

  • Apocalypse Now (1976)

  • Memoirs of a Geisha (2005)

  • Black Swan (2010)

  • Lawrence of Arabia (1962)

  • Fight Club (1999)

  • Moulin Rouge (2001)

  • Carol (2015)

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av