© Shutterstock

STORT JUBILEUM: Bonnier Digital FOTO fyller 20 år

När det första numret av Bonnier Digital FOTO kom ut 2003 var det inte många som trodde att vi skulle finnas kvar 20 år senare. Mycket har hänt sedan dess, men vi finns fortfarande kvar.

20 april 2023 av Nicolai Knudsen

2003. George Bush och USA fångar äntligen Saddam Hussein, Förbundsrepubliken Jugoslavien döps om till Serbien och Montenegro, och det första numret av Bonnier Digital FOTO kom ut.

Bonnier Digital FOTO kommer fortfarande ut, men otroligt mycket har hänt sedan vårt första nummer kom den 16 april 2003. Till en början kom vi bara ut i Danmark, Sverige och Norge, men snart fanns vi även i Finland.

I den här artikeln tittar vi lite närmare på utvecklingen under de senaste 20 åren.

349 

Så många nummer har kommit ut. När nummer 1 publicerades recenserades det i den danska dagstidningen Politiken. Tidningen hyllade vårt första nummer men tvivlade samtidigt på att det skulle finnas tillräckligt mycket att skriva om. 349 nummer senare råder det ingen tvekan om att det har funnits massor att skriva om.

Skivan blev föråldrad och Fördelszonen tog över

Extra digitalt innehåll har alltid varit en stor del av Bonnier Digital FOTOs dna. Under de första 12 åren inkluderade varje nummer av tidningen även en cd-skiva, där läsarna kunde se bilder tagna med testade kameror, installera program och få undervisning.

År 2015 hade cd-formatet blivit föråldrat. Många datorer såldes utan cd-spelare, vilket ledde till Fördelszonens födelse. Där hittar man videor, e-böcker, fickguider och mycket mer, och näsan 75 % av alla prenumeranter använder Fördelszonen.

Vi har varit i hela världen med läsare

Flera gånger har vi gjort spännande läsarresor med fotografering på vackra resmål. Bland destinationerna finns USA, Galapagos, Svalbard, Grönland och Egypten.

Tack och adjö

Inte alla i fotovärlden har överlevt de senaste 20 åren.

Kodak var en mastodont inom analog fotografering från 1892 och fram till 1990-talet, men trots att företaget var först med vissa digitalkameratyper kunde det till slut inte hänga med i utvecklingen. År 2012 gick företaget i konkurs och övergav allt vad digitalkameror och videokameror hette.

Idag har Kodak återuppstått, men enbart med fokus på analog fotografering och tryck.

Det har med andra ord hänt mycket på 20 år. Om du vill se hur tidningen ser ut idag kan du se våra erbjudanden här

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av