Cyklist i naturen

När du fotograferar t.ex. idrottsutövare i naturen eller djur i rörelse, finns det två fokusinställningar som ska samverka. 

© Shutterstock

Nytt nummer: Alltid skarpa bilder i naturen

I Bonnier Digital FOTO 5/2021 visar vi hur du lyckas med dina bilder i naturen. Få full koll på kamerainställningarna och tekniken, så att du inte kommer hem från fotorundan med oskarpa bilder.

19 mars 2021 av Redaktionen

I Bonnier Digital FOTO 5/2021 kan du lära dig att bli bättre på att fotografera ute i naturen. Du får massor av tips på hur du kan ta bättre bilder i naturen av landskap, action och makro.

Det finns ju knappt något mer irriterande än att upptäcka att bara en liten aning oskärpa förstörde din naturbild. Därför tipsar vi om de rätta kamerainställningarna och teknikerna, så att du alltid kan vara säker på att bilderna blir skarpa när du är ute med kameran.

Du får tips om kamerastativ, live view och det idealiska fokusavståndet när du fotograferar landskap. Dessutom går vi igenom hur du kan använda två typer av fokus när du fotograferar action – och hur du väljer rätt. 

Fotograf tillbringade 1200 timmar med att fotografera bin 

I Bonnier Digital FOTO 5/2021 kan du också läsa om Peder Størup som fotograferar bin, och hur detta blev till hans stora passion. 

Peder Størup fick nämligen reda på att det fanns områden med orörd natur i hans hemstad, som skulle exploateras – och då började hans långdragna kamp för naturen. 

I sitt senaste projekt har han lagt över 1200 timmar på hatt hitta, samla in och fotografera bin över hela Danmark – och sedan köra hem dem igen.

Tyvärr blir de vilda bina allt färre, både här i Norden och i resten av Europa, och en tredjedel av alla kända biarter i Sverige är rödlistade. 

Därför bestämde bondsonen och naturälskaren Peder Størup sig för att göra en plansch som skulle öka kunskapen om alla biarter som flyger under radarn för de allra flesta människor. 

Praktgökbi mot vit bakgrund

Den här bilden visar ett praktgökbi. Just detta är ett hanbi, men honan är en riktig snyltare som lägger sina ägg i andra biarters bon.

© Peder Størup

Ljussätt dina stjärnbilder

Astrofotografi är en genre som kan ge fantastiska bilder, men det kan vara svårt att få ut något vettigt av det kolsvarta landskapet. 

Stjärnhimlen hör till de allra mest spektakulära och populära motiven, och i det senaste numret av tidningen lär vi dig en speciell teknik som kommer att ge dig ännu mer imponerande resultat. 

Du kan nämligen använda konstljus från mobilen eller en ficklampa för att belysa delar av dina astrofoton, så att de står i snygg kontrast mot natthimlen. Du kan även använda konstljuset för att belysa förgrunden, så att du får med fler lager i din komposition.

Lampa med astro

Om personen på bilden står högt belägen i landskapet, utgör denna en silhuett mot stjärnhimlen och syns då också tydligare. 

© Shutterstock

Det ingår också i Bonnier Digital FOTO 5/2021

  • Nyheter: Läs allt om det nya flaggskeppet från Sony – Sony A1.
  • Gör-det-själv-fotografen: Vi visar hur du kan ta fantastiska bilder av rök.
  • Läsarnas bilder: Vi utser de bästa bilderna som har skickats in av våra läsare.
  • Kurser: Vi visar hur du kan dela dina bilder via e-post, och hur du kan räta upp sneda linjer i dina arkitekturfoton.
  • Guide till världens bästa fotoapp
  • Recensioner: Vi recenserar nya Sony A1 och utser den utan tvekan till 2021 års drömkamera, än så länge. Dessutom kan du läsa vår recension av objektivet Nikon Z 50mm F1.2 och om nya Leica SL-2S.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av