En Digital FOTO-læser med sit kamera
Med fra start

Jan Östlund var en av de första läsarna av Digital FOTO.

© Jan Östlund

Läser var med från Digital FOTOs början

Med anledning av Bonnier Digital FOTOs 20-årsjubileum pratade vi med några av de läsare som var med från första början. Jan Östlund är en av dem, och han har själv gått igenom en stor utveckling som fotograf.

25 april 2023 av Louise Hagemann

Den 16 april 2023 fyllde Digital FOTO 20 år och flera läsare har prenumererat på Digital FOTO under hela dess livstid. Vi är mycket hedrade och stolta över det.

Här möter du en av dem, nämligen Jan Östlund, 60 år, som har haft runt 28 000 sidor genom händerna.

Nordlys i Nordsverige
Dansende lys

I Skellefteå, där Jan Östlund bor, finns nästan garanti för norrsken. Denna är skjuten på halvön Bjuröklubb.

© Jan Östlund

Vem är denna trogna prenumerant på Bonnier Digital FOTO?

Jag heter Jan Östlund, bor i Skellefteå och ­arbetar som it-tekniker och konsult. Min foto­karriär började i ­tonåren, och genom åren har jag mest fotograferat naturen och fåglar med fjällvandring som ett stort intresse, och så är jag mycket förtjust i ­astrofoto och norrsken.

Varför började du prenumerera på Bonnier Digital FOTO?

Tidningen började komma ut samtidigt som jag själv köpte en digitalkamera. När foto blev digitalt och man kunde redigera på datorn var det något för en it-kille som mig.

Laitaure-delta set fra Skierfe
En god udsigt

Jan skjuter då och då också något annat än norrsken – här till exempel utsikten över Laitauredeltat från berget Skierfe i Lappland som reser sig drygt 1 200 meter.

© Jan Östlund

Vilken utrustning använde du då – och idag?

När den digitala tidsåldern tog fart blev jag förtjust i Panasonics Bridge-modeller. För fyra år sedan fortsatte jag med Nikon D7500 och D5500, som klarar högt ISO bra.

Nordlys i Nordsverige med mand på sten
Badet i grønt

Här har Jan fångat norrskenet i sin hemtrakter 2021. Slutartiden är sex sekunder.

© Jan Östlund

Vilken är den största förändringen i fotovärlden under de senaste 20 åren?

Med en digitalkamera får man oändligt många försök – det är något helt annat än att vara ute på vandring med tre gånger 36 försök. En annan stor och positiv utveckling för mig som älskar att fotografera på natten är den förbättrade prestandan vid högt ISO.

Hur har du själv utvecklats som fotograf under
samma period?

Min utveckling har gått från familje- och semesterfoto till mer kreativ fotografering. Det omfattar även användning av mer och mer teknik, som högt ISO, timelapse, stjärnspår, målning med ljus och så vidare. Dagens bildbehandlingsmöjligheter har också förbättrat mina resultat.

Hytte badet i sne og nordlys
Hytten på fjeldet

Den lilla snötäckta stugan ligger i Kalvträsk, en timmes bilresa från Sveriges kust.

© Jan Östlund

Egentligen trodde Jan att säsongen var över i april 2021, men kom ändå hem efter två timmar med två kameror uppsatta och hade över 1100 bilder av norrsken, bl.a. detta.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av