En man från Libyen
Sökandet efter en vän

Edgar Martins vann Sony World Photography Awards med sin fotoserie från Libyen, där han tecknar ett porträtt för att hedra en död vän.

© Edgar Martins, Portugal, Photographer of the Year, Professional competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2023

Vinnaren av världens största fototävling har utsetts

Nästan en halv miljon bilder har juryn gått igenom i den stora internationella fototävlingen Sony World Photography Awards. Vinnaren är en gammal bekant, som vann med ett personligt projekt.

19 april 2023

Vi var med i London när vinnaren av världens största fototävling, Sony World Photography Awards, utsågs.

Bland nästan en halv miljon bidrag var det portugisen Edgar Martins som till slut kammade hem segern med sitt porträttprojekt ”Our War”.

Vinnarprojektet är en mycket personlig porträttserie från Libyen, där hans vän, fotojournalisten Anton Hammerl, blev bortförd och dödades 2011. 

Edgar Martins håller sitt tacktal
Tacktalet

Edgar Martins berättade i sitt tacktal om sitt första möte med vännen Anton Hammerl, som egentligen var en partners före detta partner. Martins vinner omkring 210 000 kronor, en massa utrustning och en soloutställning 2024.

© Masashi Takiguchi, Sony Europe President; Edgar Martins, Photographer of the Year 2023. ©Courtesy of Creo

2022 tog Martins saken i egna händer och åkte till Libyen för att konstruera ett porträtt av sin vän utifrån de människor han hade träffat eller fotograferat där, eller som påminde honom om vännen på något annat sätt.

Edgar Martins har tidigare haft framgångar i Sony World Photography Awards, och 2016 intervjuades han i Bonnier Digital FOTO. Då pratade vi om hans bilder från bland annat en BMW-fabrik och ett vattenkraftverk. Recensenter i England och USA kallar Martins en av sin generations viktigaste och mest inflytelserika fotografer.

Om Sony World Photography Awards

  • Tävlingen startade för 16 år sedan.
  • Den består av fyra separata tävlingar – professionell, öppen, ungdomar och studenter – och i var och en av dessa finns olika kategorier där vinnare utses.
  • Det är gratis att delta och totalvinnaren får 25 000 dollar, Sony-utrustning och en soloutställning. Övriga vinnare belönas också med fotoutrustning, och deras bilder ställs ut och publiceras i en bok.
  • 415 000 fotografer deltog 2023, då även en rad nationella vinnare utsågs, och dessutom delade man ut pris för ”Outstanding Contribution to Photography” och ett ”Sustainability Prize”.


Här är vinnarna i andra populära kategorier

I kategorin ”Wildlife and Nature” gick segern till en av våra personliga favoriter, en fotoserie om djur i staden, främst björnar, tvättbjörnar och prärievargar, fotograferade av amerikanen Corey Arnold.

Just dessa tre arter har varit särskilt bra på att anpassa sig till stadsmiljön, medan andra djurarter dör ut. Faktum är att de hittar så mycket mat att björnarna inte längre går ide.

(Artikeln fortsätter under erbjudandet)

Prärievarg har slagit sig ner i storstaden
Den vilda staden

Corey Arnold berättade att han satte upp en fotofälla i en park i Chicago, där den här prärievargen hade slagit sig ner. Efter fem månader fångade han den äntligen på bild – men den blev så skrämd av blixten att den inte kom tillbaka förrän två månader senare, då han bl.a. tog den här bilden.

© Corey Arnold, United States, Finalist, Professional competition, Wildlife & Nature, Sony World Photography Awards 2023

Al Bello tog hem segern i Sport-kategorin genom att porträttera Kelsie Whitmore – den första kvinnliga professionella basebollspelaren som spelar i en proffsliga för män.

Kelsie Whitemore, basebollspelare, kastar bollar under uppvärmningen
Toppstriden

Kelsie Whitmore spelar – som enda kvinna – för Staten Island Ferryhawks i proffsligan Atlantic League. Hon spelar med och mot män som är både snabbare, längre och starkare än hon.

© Al Bello, United States, Finalist, Professional competition, Sport, Sony World Photography Awards 2023

Fan Li från Kina var mycket glad och hedrad över att vinna Arkitektur-kategorin för sina svartvita bilder av en nedlagd cementfabrik.

En nedlagd cementfabrik
Ren cement

Cementfabriken byggdes 1996 och hade stor betydelse för utvecklingen i staden Guilin. Idag har den flyttats till en ny plats och byggnaderna står tomma.

© Fan Li, China Mainland, Finalist, Professional competition, Architecture & Design, Sony World Photography Awards 2023

En favorit för många var en porträttserie av sydafrikanska Lee-Ann Olwage, som hade besökt ”Kakenya's Dream School” i Kenya, som ger flickor en utbildning istället för att de till exempel tvingas in i tidiga äktenskap.

När hon hade tagit och skrivit ut porträtten lade hon dem på golvet, strödde blommor över dem och tog nya bilder av dem. Blommorna skulle bidra till att fokusera på flickornas drömmar och återskapa berättelsen om barn i äktenskap.

Det knepet gav Lee-Ann förstaplatsen i kategorin Creative.

Kenyansk tjej i skoluniform
Drömmen om en framtid

12-åriga Michealle Naeku från ”Kakenya’s Dream School” drömmer om att bli sjuksköterska.

© Lee-Ann Olwage, South Africa, Finalist, Professional competition, Creative, Sony World Photography Awards 2023


Innovativ lösning vinner nytt pris

En av de nya utmärkelserna i år, ”Sustainability Prize”, utsågs bland bilderna i alla de professionella kategorierna, och priset gick till en fotograf som med sina bilder bidrar till ett av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Dimnät på bergssidan i Lima samlar in vatten
Dimnät

Vattenbrist är ett stort problem i Lima, där inflyttningen från landsbygden är stor. De här näten kan samla in 20 liter vatten om dagen.

© Alessandro Cinque, Italy, Shortlist, Professional competition, Documentary Projects, Sony World Photography Awards 2023

Vinnaren här blev en fotoserie av italienaren Alessandro Cinque, som till vardags bor i Lima i Peru. En dag fick han syn på några gröna nät på sidan av ett berg. Det visade sig vara en innovativ lösning på vattenbristen i de fattiga områdena i utkanterna av Lima, som omges av öken.

Alessandro Cinques projekt var nominerat i kategorin ”Documentary and Projects”.

De vann också

Nedan ser du övriga vinnare.

Tillfrusen sjö i Polen
Vinnare i kategorin Landskap

Från januari till mars gjorde polacken Kacper Kowalski 76 soloflygningar med gyrokopter eller motoriserad paraglider. Han flög omkring 10 000 km och tillbringade 200 timmar enbart i luften. Bilderna är tagna från 50 till 150 meters höjd över vattnet nära Gdansk i norra Polen. Här på den frusna sjön kan man bland annat se spår av räv, och hålen och bubblorna kommer från metan.

© Kacper Kowalski, Poland, Finalist, Professional Competition, Landscape, Sony World Photography Awards 2023
Par tittar ut över vattnet i Saudiarabien
Vinnare av kategorin Portfolio

I början av 2022 bodde James Deavin några månader i Saudiarabien för att jobba. Bilderna han tog på fritiden skickade han in till Sony World Photography Awards och vann guld i Portfolio-klassen.

© James Deavin, United Kingdom, Finalist, Professional competition, Portfolio, Sony World Photography Awards 2023
Träd hänger i luften
Vinnare av kategorin Still Life

Kechun Zhang bor nära en stor plantskola i Kina, där man odlar fram träd och buskar som sedan planteras ut i parker. En dag såg han ett träd hänga i luften utanför fönstret, och det resulterade slutligen i en serie bilder av träd, stenar och buskar hängande från kranar.

© Kechun Zhang, China Mainland, 1st Place, Professional competition, Still Life, Sony World Photography Awards 2023
Kvinnor och soldater i Kongo-Kinshasa
Vinnare av kategorin Dokumentär

Hugh Kinsella Cunningham har ägnat flera månader åt att följa en grupp kvinnor som arbetar och demonstrerar för fred i Kongo-Kinshasa.

© Hugh Kinsella Cunningham, United Kingdom, 1st Place, Professional competition, Documentary Projects, Sony World Photography Awards 2023
En grupp Wayuus
Vinnare av kategorin Environment

Två vänner från Bolivia och Argentina, Marisol Mendez och Federico Kaplan, vann med sin serie om Wayuus, ett ursprungsfolk från La Guajira, ett område i Colombias kustöken.

© Marisol Mendez (Bolivia) & Federico Kaplan (Argentina), 1st Place, Professional competition, Environment, Sony World Photography Awards 2023
Kinesisk Yunnan-opera
Vinnare av studentklassen

Yunnan-opera är en särskild form av kinesisk opera som håller på att försvinna, och därför har studenten Long Jing uppmärksammat den i en bildserie.

© Long Jing, China Mainland, Student Photographer of the Year, Student competition, Sony World Photography Awards 2023
Stolar uppställda på en skola
Vinnare av ungdomsklassen

Hai Wang, 17, vann klassen för ungdomar med en bild av stolar uppställda för en skolceremoni som aldrig blev av på grund av covid-pandemin.

© Hai Wang, China Mainland, Youth Photographer of the Year, Youth competition, Sony World Photography Awards 2023

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av