Mer om läsaren – Tryggve Karlsen
Jag är … 63 år och köpte min första kamera när jag var 19. Jag har ägnat mig en del åt undervattensfoto med analog utrustning, men 2004 gick jag över helt till digitala kameror, och det väckte åter lusten att fotografera och skapa nya fotoprojekt.
Jag är självlärd … fotograf och den senaste fotogenren jag har kastat mig över är droppfotografering. År 2020 kom jag i kontakt med en kille som sålde den utrustning som behövs för att skapa dropp-
kollisioner, och sedan var det bara att börja plåta.
Jag använder … massor av utrustning när jag skapar mina droppkollisioner, men mina Olympus-kameror är bland de viktigaste delarna i uppställningen. Dessutom använder jag ett objektiv på 40–150 mm. Tidigare använde jag ett 60 mm makroobjektiv, men det behövde stå så nära att det kom droppar på linsen. Dessutom har jag satt upp flera blixtar som avfyras i samma ögonblick som dropparna krockar och skapar en figur.
Jag redigerar … mina droppbilder i Photoshop, där jag först och främst tar bort de minsta dropparna helt. Slutligen behandlar jag bilderna i Lightroom, där jag ofta justerar Högdagrar, Skuggor, Vita och Svärta.

Droppens plask ger upphov till en stolpartad form som träffas av en ny droppe. Det är så paraplyformen uppstår.
© Tryggve KarlsenOm tekniken: Så fotar Tryggve dropparna
1. Dropputrustningen finjusteras
Tryggves dropputrustning består av en så kallad kontrollenhet som styr hur stora dropparna ska vara och hur ofta de ska komma. Den har totalt tre magnetventiler som skapar dropparna som kolliderar och bildar de färgade figurerna.
2. En provbild testar kameran
Han plåtar i ett mörkt rum och använder en liten lampa för att orientera sig. Tryggve tar en räcka testbilder och justerar sedan inställningarna. Oftast blir det bra med en slutartid på 1/20 sekund och en bländare runt F18–20.
3. Den ena blixten styr de andra
Tryggve använder en Olympus-blixt som är ansluten till styrenheten och är riktad mot taket. Dessutom använder han upp till sex Yongnou-blixtar på varje sida, och de är inställda på slavläget, vilket innebär att de följer Olympus-blixten.
4. Slavblixtarna ställs in
Alla slavblixtarna är inställda på det lägsta ledtalet, så att ljusblixten kan bli så kort som möjligt. Tryggve ställer in ledtalet på 58. Runt dropputrustningen har han monterat två vita akrylplattor som sprider blixtljuset så mycket som möjligt.
5. Vätskan förbereds
Sist men inte minst måste vätskan förberedas. Här använder Tryggve förtjockningsmedel för att göra vattnet tjockare. Med förtjockningsmedel i vattnet får dropparna ett mer markant och robust uttryck.

Så här ser Tryggves imponerande uppställning ut när han tar sina bilder av droppar.
© Tryggve KarlsenSer vi ditt projekt nästa gång?
Alla kan delta och vi delar ut ett spännande pris som avslöjas senare. Skicka bild(er) och skriv några rader till [email protected]