Svartvitt foto taget med hemmagjord kamera.

Bo fotograferar i både svartvitt och färg med sina hemmagjorda kameror.

© Bo Belvedere Christensen

Läsarprojekt nr 6, 2022: Hemmagjorda kameror

Våra läsare skickar ofta kreativa eller snygga fotoprojekt till redaktionen. Dem vill vi visa upp i tidningen, för vad är mer inspirerande och lärorikt än bilder som andra fotoentusiaster har lagt tid och energi på?

Mer om läsaren – Bo Belvedere Christensen

Jag är … 65 år och har fotograferat i 58 av dem. Till vardags är jag bergsguide, reseledare och författare till flera böcker om berg och fotografi. Efter att ha gått över till att uteslutande använda digitalkameror 2002 återvände jag till analoga kameror 2016.

Jag älskar … att experimentera och det betyder att jag har tagit bilder med väldigt många annorlunda kameror. Både kameror jag själv har byggt och kameror som jag byggt om. Mina experiment är oftast på fotografisk film, och jag jobbar bland annat med hålkameror. Hålkameror har inget objektiv utan bara ett mycket litet hål där ljuset tränger in i kameran. Tekniken är naturligtvis mycket mer primitiv än den man använder i dagens moderna digitalkameror, men genren kan ge fullständigt unika bilder om det görs på rätt sätt – och det finns mycket som kan gå fel.

Jag har precis byggt … en kamera av en brödburk. Jag målade burken svart inuti och sedan borrade jag ett litet hål i sidan där ljuset kan komma in till den fotografiska filmen. Filmerna jag använder har gått ut, och jag överexponerar dem och underframkallar dem. Det ger ett foto som påminner om en litografi.

Bo Belvedere tar bilder med hemmagjorda kameror.

Bo beräknar själv sina slutartider när han fotograferar med de alternativa kamerorna. Ibland är slutartiden längre än 20 minuter – och ibland en hel timme. De ultralånga slutartiderna ger helt sammetsmjuka vattenytor, som här.

© Bo Belvedere Christensen

Om tekniken: Så här gör Bo sina kameror

1. Utan objektiv

Fotografering med hålkamera är en genre där kameran inte har något objektiv. Man kan köpa färdiga hålkameror som man sätter film i, men det går även att bygga om kameror – eller göra en egen variant.

2. Ett litet hål

Bilderna man tar uppstår via ett litet hål i kameran. Ljuset kommer in i kameran och motivet avtecknas på den ljuskänsliga filmen. Man får ingen teknisk hjälp eftersom allt sker manuellt, så man måste till exempel räkna ut slutartiden själv.

3. Gammal teknik

Själva tekniken kommer från världens första kamera – en camera obscura – och användes av Nicéphore Niépce när han tog världens första fotografi 1826. Bos hemmagjorda kameror bygger på samma teknik.

Bild tagen med kamera gjord av en brödburk.

Den här bilden är tagen med Bos kamera som han byggt av en brödburk av plåt.

© Bo Belvedere Christensen

Ser vi ditt projekt nästa gång?

Alla kan delta och vi delar ut ett spännande pris som avslöjas senare. Skicka bild(er) och skriv några rader till [email protected]

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av