Läs också

Sony Alpha65

Sony Alpha NEX-7

Den nya toppmodellen bland Sonys spegellösa systemkameror beter sig i mångt och mycket som en fullprofessionell reportagekamera. NEX-7 är både mindre och lättare än spegelreflexkameror, den reagerar blixtsnabbt, och den har en utmärkt upplösning. Den klarar till och med vissa jobb bättre än de stora Alpha-kamerorna, dock inte alla.

12 december 2011

Vi hade inte räknat med det, men för användning till resa och reportage är den spegellösa systemkameran NEX-7 faktiskt en av de bästa kamerorna vi någonsin har jobbat med. Den har bara ett fåtal knappar, men alla automatiska funktioner är snabba och säkra, och fotoentusiasten kan göra alla inställningar som behövs. Vi börjar med exponeringen. Om man har valt helmanuell styr man med högertummen slutartid och bländare med de två rattarna uppe på kameran. I den detaljrika elektroniska sökaren är det enkelt att bedöma exponeringen. Dels är ljusmätarindikatorn tydlig, dels blir bilden i sökaren och på skärmen exakt lika ljus som den färdiga bilden med den aktuella inställningen. Om man fotograferar på P, d.v.s. halvautomatiskt program, kan man med vänsterratten förskjuta förhållandet mellan bländare och slutar- tid så att det passar till motivet, medan den högra ratten styr exponeringskompensationen. Om man fotograferar på slutartids- eller bländarprioritet väljer den vänstra ratten antingen slutartid eller bländare, medan den högra blixtsnabbt ger den exponeringskompensation man vill ha. Nybörjare kan dock även lägga över ansvaret på kameran och välja ett motivprogram eller intelligent Auto där kameran själv hittar motivtypen. På dessa program händer inget om man råkar vrida på rattarna. Slutarresponsen anges vara så kort som 0,02 sekunder. Autofokusen reagerar också särdeles snabbt och exakt för ett kontrastbaserat system och den mäter i 25 klart definierade områden. Om det finns ett ansikte i bildytan markeras det med en fyrkant, varpå både fokus och exponering ställs in efter personen. Manuell fokusering är enkel, i och med att man snabbt kan växla via AF/MF-knappen strax till vänster om greppet. Och när man trycker på knappen zoomar kameran in digitalt på en bilddetalj, så att det är enkelt att fokusera exakt och ta bilden.

Betyg: 88%

Läs mer Läs HELA artikeln i Digital Foto För Alla nr 18 som finns i butik nu.

BESTÄLL DIGITAL FOTO FÖR ALLA

Slutsats:

Med NEX-7 tar Sonys spegellösa systemkameror steget in bland de stora spelarna. Den utmärkta elektroniska sökaren lyfter kameran, men det gör den höga bildkvaliteten och den snabba autofokusen också. Trots ett par svagheter är NEX-7 den bästa spegellösa systemkameran vi hittils har testat. Dessutom får den läckra finishen många på fall.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av