Läs också

Nikon D7000

Sony Alpha NEX-5

Trots att sensorn är större än hos Micro Four Thirds-konkurrenterna, har Sony imponerande nog lyckats göra NEX-systemet ännu mindre. UTFÖRANDET ÄR I MÅNGT OCH MYCKET YTTERST LYCKAT, men första generationen visar även upp ett par tabbar.

27 augusti 2010

Sony har med sitt nya NEX-sys-tem inlett ett angrepp på Micro Four Thirds-kamerorna. Och de har ett särskilt trick i rock-ärmen. De har nämligen lyckats att göra avståndet mellan sensor och objektiv mindre än hos konkurrenterna, vilket gör NEX till världens minsta kamera med utbytbart objektiv. Med den nya 16-mm-optiken är den faktiskt inte större än en klassisk kompaktkamera. Samtidigt är sensorstorleken och bildkvaliteten på samma nivå som Alpha-systemkamerorna med APS-C-sensor. Sony har dessutom konstruerat en helt ny elektronisk objektivfattning, kallad E-fattning. Fattningen är kompatibel med Sonys systemkameror, och den kommer dessutom inom kort att användas på en helt ny klass av HD-videokameror med APS-C-sensor och utbytbart objektiv. Sonysystemet är dock inte riktigt så väl integrerat i det ursprungliga, till skillnad från t.ex. Micro Four Thirds. Den kommande adaptern, LA-EA1 som gör det möjligt att använda Alpha-objektiv, kommer nämligen inte med auto-fokus. Visserligen finns det en motor för att dra de äldre objektivens mekaniska bländarfunktion, men oavsett om objektivet har inbyggd fokusmotor eller ej måste man fokusera manuellt

Enkelt och helt annorlunda Vi testade NEX-5 med ett 18-55-mm-zoomobjektiv. Kameran liknar med det inget du nånsin har sett. Huset är litet och optiken är stor. Objektivet kan inte, som hos Olympus, klappas ihop och ser därmed helt groteskt ut på den lilla kameran. Det är dock värt att påpeka att fokus- och zoomringarna kör mjukare och mer obesvärat än på någon annan optik som vi har provat. Det är guld värt vid videofilmning. Ett bra motljusskydd medföljer. Den L-formade kameran är visserligen lite opraktisk att transportera, men i gengäld ligger den riktigt bra i händerna när man väl använder den. Sony har gjort NEX extremt enkel. Ovanpå kameran finns en knapp för att sätta igång och stänga av den, en utlösare för foto och video samt en visningsknapp. Baktill finns det bara några få knappar. Det ger översikt och är en fördel om man bara behöver ställa in exponeringskompensationen, för den är härligt enkel att sköta. I alla andra sammanhang är de få knapparna ett minus. Om man vill byta program krävs det nämligen minst fem knapp-tryckningar. Vill man byta ISO krävs det sex, och det är dessutom svårt att hitta de första gångerna eftersom inställningen gömts i undermenyn för ljusstyrka och färg. Om man vill byta till manuell fokus krävs det minst sju tryck. Så om du är den sortens fotograf som gillar att styra exponeringarna själv tar det tid med NEX. Det är även diskutabelt att kameran varken har inbyggd blixt eller sökare. Den för övrigt lysande externa blixten kan sättas i en nydesignad blixtsko där man även kan placera tillbehör som sökare eller videomikrofon. Det sparar plats men är en opraktisk lösning eftersom den nya blixtskon är inkompatibel med normal utrustning.

Läs resten av artikeln i DIGITAL FOTO för alla nr 12/2010

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av