Ricoh GXR GR Lens A12

Här har vi testfältets spegellösa särling. När man köper en GXR får man bara ett kamerahus utan bildsensor och objektiv.

30 november 2011

Dessa två komponenter sitter nämligen i specialmoduler som man köper separat. I dag finns fem olika kombinationer, som alla bjuder på olika brännvidd, sensorstorlek och upplösning. Fördelen med Ricohs system är att man helt slipper damm på sensorn. Nackdelen är att man måste köpa en ny sensor varje gång man vill utöka objektivsamlingen. Ett annat problem är att sensorerna är olika stora och kan vara av både ccd- och cmos-typ, varför bildkvaliteten varierar märkbart varje gång man byter modul. Till detta test skickade Ricoh in kameran med modulen GR Lens A12 28mm F2.5. Den består av ett objektiv med 28 mm fast brännvidd och F2.5 som största bländare samt en cmos-sensor i APS-C-storlek, och bildkvaliteten är ganska rimlig. Färgerna är naturliga och har en låg mättnad, och kontrasten är mitt i prick. Skärpan når nästan ända ut i bildhörnen vid alla bländarsteg, men det förekommer en aning vinjettering. Bildbruset hanteras på ett acceptabelt sätt upp till ISO 3?200.

Betyg: 81%

Läs mer Läs HELA artikeln i Digital Foto För Alla nr 17 som finns i butik nu.

BESTÄLL DIGITAL FOTO FÖR ALLA

Slutsats:

Tillsammans med GR Lens A12 28mm F2.5 presterar robusta GXR en hygglig bildkvalitet. Ricohs idé med utbytbara sensorer övertygar oss dock inte.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av