himmel
Ricoh GX200© Unspalsh

Ricoh GX200

Ricohs nya kamera bjuder på kraftig vidvinkel, inbyggt elektronisk vattenpass och råformat. Dessutom får man full manuell kontroll och en stark blixt. Kameran levererar fina färger, men bildbrus börjar synas redan vid ISO 200.

23 oktober 2008

Ricoh vill kunna erbjuda kompaktkameror för krävande fotoentusiaster som framför allt tar reportagebilder. Nu lanserar tillverkaren en kompaktkamera med kraftig vidvinkelzoom. Modellen heter GX200 och täcker ett omfång som motsvarar 24–72 mm. Kamerans största bländare är F2.5, något som kommer att tilltala inte minst porträttfotograferna.

GX200 avlöser föregångaren GX100, som funnits på marknaden i ett och ett halvt år. Nya GX200 har bland annat fått en högre upplösning på 12,1 megapixlar jämfört med föregångarens 10. Skärmen har blivit betydligt större och fått en högre upplösning, och bildprocessorn är ny.

Den nya kameran är alltså bättre än föregångaren på flera punkter, och specifikationerna ser lovande ut.

Elektroniskt vattenpass

En alldeles speciell detalj är det inbyggda elektroniska vattenpasset, som man kan använda för att kontrollera att horisontlinjen är helt rak. Det fungerar utmärkt, men eftersom objektivet misstecknar en aning får man samtidigt leva med att byggnader på bilder i stående format inte blir helt raka.

Kameran har två FNknappar som kan ställas in som snabbknappar. Med knapparna kan man t.ex. snabbt växla mellan råformat och jpeg eller mellan färg och svartvitt. Ricoh ska ha beröm för att de har utvidgat bufferten, så att man nu kan ta fem bilder kontinuerligt i råformat.

För ett merpris på 1 000 kronor kan man köpa kameran i ett paket med en elektronisk sökare som monteras i blixtskon. Sökarbilden är dock alldeles för oskarp för att vi ska kunna rekommendera denna lösning. Om man vill investera i utrustningen kan man i stället köpa en vidvinkellins för 1 395 kronor, så att man får 19 mm vidvinkel.

Två av kamerans styrkor är lcd-skärmen och den inbyggda blixten. Skärmen är på 2,7 tum och har en upplösning på 460 000 pixlar. Den är bra, och bilddetaljerna kan betraktas ur en vinkel på 160 grader. Les hele artiklen i DIGITAL FOTO nr. 16/2008

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av