Panasonic SDR-SW20

Ska du semestra på en tropisk ö med korallrev, borde du kanske titta närmare på denna lilla robusta och vattentäta videokamera från Panasonic. Den är rolig at leka med, men tyvärr är bildkvaliteten inte den bästa.

13 augusti 2008

Nyheten från Panasonic är mycket kompakt och väger knappt 250 gram, så den kan skickas som brev för bara 33 kronor. Det gör man ju inte normalt, men den lilla SW20 håller faktiskt för en sådan behandling, för den är så robust att man bl.a. kan tappa den från 1,2 meters höjd. De kompakta dimensionerna gör det svårt att få ett bra grepp om kameran, så det kan vara svårt att hålla den stilla vid zoomning, och bildstabilisering saknas. SW20 är inte bara robust, den är även vattentät, så det är verkligen en perfekt kamera att ta med till badstranden. Panasonic har alltså lyckats konstruera en tålig videokamera i det mindre formatet, och det är i hög grad tack vare inspelningsmediet: SW20 använder SD-kort. Således har kameran i stort sett inga rörliga delar, och alla kontakter samt batteriet och minneskortet skyddas av vattenoch dammtäta lock. Skärmen fälls ut på vanligt vis, och även den är naturligtvis vattentålig. Videoinspelningarna görs i Standard Definition, alltså inte i HD. Man kan spela in i formaten 4:3 och 16:9. Bäst bildkvalitet får man med 4:3-formatet, där upplösningen är 576 linjer. Om man i stället använder 16:9 blir bilden beskuren, vilket medför att upplösningen sjunker en aning. Det är något som syns tydligt på bildkvaliteten. Den är acceptabel när man håller kameran stilla, men gör man en panorering över ett landskap eller några byggnader blir bildkvaliteten ganska dålig. Bland annat syns ett olyckligt flimmer i enskilda pixlar. Kameran tar även stillbilder som får upplösningen 640 x 480, vilket motsvarar 0,3 megapixlar. Så tråkigt nog blir bilderna alltså inte särskilt användbara.

Rolig att leka med

Nu ska man kanske inte fästa för stor vikt vid bildkvaliteten, för en del av Panasonics tanke har naturligtvis varit att göra en liten och robust kamera som tål lite av varje, och det har de lyckats mycket bra med. Den är lätt att använda och rolig att leka med. En smart detalj är att det finns två startknappar: en på baksidan och en på sidan. Sidoknappen är praktisk när man använder kameran med överhandsgrepp, vilket visade sig vara ett bra sätt att hålla den lilla tingesten på. I högsta kvalitet kan kameran spela in 12 minuter per gigabyte, så ett kort på 16 gigabyte rymmer inte mer än tre timmar. Vid vanlig användning räcker dock batteriet bara i 40 minuter, så man kan knappast spela in en långfilm på stranden.

Bildkvalitet: Är både vattentät och stötsäker, men vi saknar bildstabilisering. Användning: Enkel att använda, men många tycker nog att knapparna är lite väl små. Pris: Kameran har ett acceptabelt pris, även om vi överlag inte är imponerade.

Slutsats

En otroligt kompakt videokamera som man kan ta med överallt, till och med i vattnet. Bildkvaliteten sviktar, men om du kan leva med det är Panasonic SDR-SW20 riktigt rolig att leka med.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av