Panasonic Lumix DMC-G10

Man har sparat in på funktionerna, och mått och vikt har re-ducerats i jämförelse med storebror G2. Men bild kvaliteten är oförändrad, så slutresultatet har blivit en spännande Micro Four Thirds-kamera.

27 oktober 2010

Micro Four Thirds-systemet var starten på en ny kameratyp, och efter två år börjar man nu kunna se en klar tendens. Olympus med sina PEN-modeller och Sony med NEX söker nya vägar i fråga om formgivning och handhavande, medan Panasonic satsar på kameror som är så lika de traditionella systemkamerorna som möjligt när det gäller knappar, design, menyer – ja, nästan allt. Den enda egentliga skillnaden är att en gammal trotjänare, den optiska sökaren, på gott och ont har bytts ut mot en elektronisk. Så om du vill ha en systemkamera men föredrar en något mindre och lättare modell, då ska du främst vända blickarna mot Panasonics Micro Four Thirds-kameror. Och här är G10 en av de mest attraktiva. Den är kort sagt en nedbantad Panasonic DMC-G2 med bibehållen bildkvalitet.

Inte idiotsäker G10 ligger skönt i händerna, och de viktigaste funktionerna har antingen egna knappar eller ligger i en snabbmeny där de är lätta att nå. Det är bara exponeringskompensationen som ställer krav på finmotoriken. Det finns motivprogram, P, tidsautomatik och bländarautomatik samt helmanuell inställning och möjlighet att skräddarsy sitt eget program. Bildalstringen kan styras på detaljnivå. Man kan fotografera i råformat eller jpeg, där färger, kontrast och digital skärpning kan kontrolleras helt fritt eller via förinställningar. Detta görs antingen direkt med knapparna eller i den tydliga och logiska menyn. Råformat och jpeg kan användas var för sig eller samtidigt. Kameran har så många funktioner att man ofta måste arbeta lika mycket med inställningar som vid helmanuell exponering, för att uppnå önskat resultat. Det har en viss charm att ha kontroll över fotograferingen, men på sista tiden har vi talat med en del Panasonic-ägare som varit missnöjda med sina bilder, trots att kameran varit felfri. Förklaringen har varje gång varit att användaren misslyckats med en eller annan inställning. G10 borde alltså ha ett helautomatiskt program, så att alla som inte vill ägna sig åt det tekniska kan sätta igång och plåta utan hinder. Programmet iA är det närmaste man kommer i det hänseendet, men det är inte alla inställningar som låses av programmet, som bl.a. innehåller motivigenkänning.

Slutsats G10 är en utmärkt kamera med hög bildkvalitet och kompakt design. Storebror G2 har dock mycket bättre skärm och sökare och är därför värd merpriset. Om du vill spara är G10 en bra affär. 85 %

Läs mer Läs HELA testet i Digital Foto för alla nr. 16 som finns i butik nu.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av