Nikon D90

Nikon D90

Så kom världens första digitala systemkamera som även kan spela in video, och Nikon har verkligen inte snålat med godsakerna. Emellertid måste fotografen jobba en hel del om bildkvaliteten ska bli den allra bästa

14 november 2008

Direktvisning på lcd-skärmen är en stor nyhet i systemkameravärlden, och hittills befinner vi oss säkert bara i början av utvecklingen. En av de stora fördelarna är att direktvisningen gör det möjligt att bygga in videofunktioner i systemkamerorna, något som tidigare bara fanns i kompaktkameror, och världens första systemkamera med video blev alltså Nikon D90. Och funktionen är lättanvänd.

Direktvisningsfunktionen aktiveras genom en tryckning på Lvknappen på kamerans baksida. Den vanliga spegelreflexsökaren kopplas då ifrån, så att motivet visas på kamerans lcd-skärm. För att spela in video trycker man på OK-knappen, och när man trycker en gång till stoppas inspelningen. Om man tar en stillbild med kamerans vanliga utlösarknapp avbryts videoinspelningen permanent.

Video spelas in med 24 bilder per sekund, och man väljer mellan tre upplösningar: antingen 1 280 x 720 pixlar i 16:9-format, eller ett av alternativen 640 x 424 och 320 x 216 pixlar, båda i 3:2-formatet. Ljudet spelas in i mono via en inbyggd mikrofon i kamerahuset. Ljudet spelas följaktligen även upp i mono, och det låter utmärkt. D90 saknar ingång för extern mikrofon.

Videons bildkvalitet är bra. Man ser tydligt att Nikons objektiv håller högre kvalitet än de flesta videokameraobjektiv. Vid kraftig vidvinkel får man dessutom med mycket mer på videobilderna än med en vanlig videokamera, och det utan missteckning.

Kamerans svagaste punkter är den automatiska vitbalansen, som inte fungerar i videoläget, samt det faktum att man inte kan justera auto fokus under videoinspelning. Särskilt avsaknaden av auto fokus är problematisk, eersom bildkvaliteten är så hög. Oskärpa och små bildfel syns extra tydligt eftersom många video motiv är rörliga.

En annan nackdel är att kameran snabbt blir mycket varm vid videoinspelning och bara kan filma i högsta upplösning i fem minuter innan man bör låta den svalna. I lägre upplösning kan man filma upp till 20 minuter innan värmen sätter stopp.

Man kan undra om man överhuvudtaget behöver videofunktionen i en systemkamera. Men faktum är att videomöjligheten inte har gjort kameran dyrare. Utvecklingen går helt enkelt åt det hållet, och tillverkarna följer med.

En situation där man har nytta av videofunktionen är bröllop, där man nu både kan ta stillbilder och spela in video i hög kvalitet. Vi ser video som ett stort och betydande framsteg på systemkamerafronten.

Nikons bästa direktvisning

D300 var Nikons första kamera med direktvisning, men på D90 fungerar det bättre. Nu aktiveras funktionen via en egen knapp, och bilden hackar mindre vid 25 bilder per sekund än vid föregångarens 15.

Les hele artiklen i DIGITAL FOTO nr. 17/2008

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av