Canon EOS 5D Mark II

DIGITAL FOTO för alla har testat Canon EOS 5D Mark II

Som första svenska tidning har vi fått möjlighet att testa systemkameran EOS 5D Mark II. Här kan du läsa utdrag ur testet, i väntan på den fullständiga versionen i DIGITAL FOTO för alla nr 18.

11 november 2008

Kameran dyker upp i butikerna tidigast i slutet av november, men vi fick testa ett beta-exemplar med firmware-version 00. Trots att kameran alltså inte var en helt färdig produktionsmodell blev vi mycket imponerade. Vi har just genomfört ett stort och grundligt test av den länge efterlängtade systemkameran från Canon. Testet publiceras i sin helhet med bilder, specifikationer och mätvärden i den tryckta tidningen, men här får du ett litet smakprov.

Det är inte ofta man behöver använda den stora ratten för exponeringskompensation på kamerans baksida. Färgerna återges mättade och fina, och det är bara i svagt artificiellt ljus som det finns någon större anledning att ingripa. Alstringen av jpeg-bilder sköts effektivt med bildstilarna, det vill säga förprogrammerade inställningar för färg, skärpa och kontrast som är anpassade för olika motivtyper, och man kan dessutom skapa sina egna profiler. Man ändrar inställningarna genom att trycka på en knapp, och valet visas på lcd-skärmen. Det är en viktig funktion som gör det möjligt att snabbt ta fina jpeg-bilder utan krångel. Nikon och Sony har liknande funktioner, men de fungerar inte lika bra i praktiken. Canons nya Auto ISO ser till att slutartiden alltid motsvarar minst brännvidden, alltså t.ex. 1/250 sekund vid 250 mm brännvidd. Det gör det lättare att ta skarpa bilder. Den speciella funktionen för korrigering av perifert ljus neutraliserar automatiskt vinjettering från Canonobjektiv. Upp till 40 objektiv kan programmeras i kameran, och det finns mer än 60 profiler som kan laddas ner från nätet. Fullformatskameror med hög upplösning är extra känsliga för damm, men nya EOS 5D Mark II är utrustad med Canons hittills mest avancerade dammborttagning.Canons autofokus har alltid varit lite snabbare och lite mer exakt än konkurrenternas, och så är det fortfarande. Man hade kunnat önska sig fler och mer utspridda fokuspunkter, men de som finns där gör ett enastående jobb, oavsett ljusförhållanden, brännvidd eller typ av motiv.

Världens första med Full HD

En nyhet är att Canon EOS 5D Mark II kan spela in video i Full HD med en upplösning på 1920 x 1080 pixlar. Video spelas in i mov-formatet och kan spelas upp med en vanlig Quick Time-spelare eller med det medföljande programmet. I högsta kvalitet väger en sekunds video ungefär sju megabyte. Bild- och ljudkvaliteten är imponerande, men man ska tänka på att autofokusen inte fungerar och att eventuell bildstabilisering måste stängas av på objektivet.För erfarna användare kommer Canon EOS 5D Mark II och ett par bra objektiv att vara ett enastående verktyg som gör det möjligt att förverkliga nästan alla fotografiska ambitioner."Se fram emot DIGITAL FOTO för alla nr 18, som kommer i början av december. Där får du recensionen av den nya kameran i sin helhet. Vi avslöjar om Canon kan detronisera Nikon D700 och Sony Alpha 900. Och så får du svar på om EOS 5D Mark II är världens bästa kamera i prisklassen under 100 000 kronor.

Bilder tagna med EOS 5D Mark II

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av