Casio Exilim EX-F1

Vid första anblicken ser Casios nyhet ut som en helt vanlig zoomkamera med måttlig upplösning och ett alltför högt pris. Men i själva verket rör det sig om en teknisk milstolpe, som mer än någon annan kamera har flyttat fram gränserna för vad som går att fotografera.

25 juni 2008

Låt oss börja med att konstatera att fotografering aldrig blir sig likt igen efter att man har provat Casios nya Exilim EX-F1.

Alla som har försökt sig på att fotografera sport vet att det krävs lika delar tur och talang för att ta lyckade bilder. Alltför ofta går bollen i mål precis mellan två bilder, eller också är bollen redan långt borta när man tar bilden. Den tiden är nu förbi.

Vi fotograferade bl.a. en golfspelare medan han svingade klubban och skickade iväg bollen. Från svingens början till dess slut hann EX-F1 med att ta över 100 bilder på vardera 6,0 megapixlar och en filstorlek på omkring tre megabyte. Sedan var det bara att välja ut de bästa.

På en av bilderna såg man hur klubban just hade träffat bollen. Sådana bilder kan man i normalfallet inte ta med en annan kamera.

Medan den kortaste slutartiden på de bästa kamerorna är 1/8 000 sekund, kan Casio frysa rörelser med en slutartid på bara 1/40 000 sekund. Det räcker för att man ska kunna fotografera hur en uppblåst ballong slits sönder efter det att man har stuckit en nål i den.

Les hele artiklen i DIGITAL FOTO nr. 10/2008

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av