Nikon D5000

Billigaste systemaren med HD-video

Med ett pris på under 9000 kronor inklusive paketobjektiv är D5000 marknadens klart billigaste systemkamera med videoinspelning i H -kvalitet. Kameran har dessutom en vridbar lcd-skärm med hög upplösning.

14 april 2009

Nikon blev först med att lansera en systemkamera som kunde spela in video i HD-kvalitet, när de släppte D90 för ett halvår sedan. Sedan dess har Canon kommit med sin EOS 5D Mark II, som till och med spelar in video i Full HD. Nikon följer nu snabbt upp sin framgång med D90 genom att presentera en billigare modell med videoinspelning.

Kameran heter D5000 och spelar in video i en upplösning på 1280 x 720 pixlar med 24 bilder per sekund. Inspelningarna sparas i mov-format på SD-kort. Precis som på D90 går det inte att använda kontinuerlig autofokus medan man filmar.

D5000 är den första modellen i en ny kameraserie och placerar sig mellan D60 och D90 när den når butikshyllorna i maj. Vid det laget kommer D40 att vara på väg att utgå ur sortimentet, vilket i sin tur kommer att göra D60 till den minsta kameran bland Nikons systemare.

Vid en första anblick liknar kameran sin lillebror till det yttre, men särskilt en detalj tilldrar sig uppmärksamhet. D5000 är nämligen utrustad med en stor vridbar skärm, som kan vridas i alla riktningar. Den inbjuder användaren till att fotografera kreativt, och den kommer väl till pass vid bland annat makro- och konsertfotografering.

Mycket kretsar runt den stora skärmen när man ställer in kameran. Här har man nämligen överblick över alla inställningarna.

Kameran har för övrigt försetts med samma smarta 3D tracking som sitter i Nikon D300 och D3, där autofokusen följer huvudmotivet över bildytan.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av