© ®MSI Content Creation Notebook

Som fotograf behöver du en bra laptop – så hittar du rätt

Som kreatör och fotograf är din uppgift att skapa, berätta, skildra och gestalta vardagen i dina bilder. Med rätt laptop kan du hålla din kreativa låga vid liv.

24 augusti 2020

Det finns många olika laptops och just därför kan det kännas svårt att hitta den du verkligen behöver. För att veta vilken laptop du ska ha kan du börja med att identifiera vilka behov du har och vad du vill kunna göra med laptopen. Design och storlek är också viktigt eftersom det skapar förutsättningarna för var och hur du ska kunna använda den. 

Ta reda på vilka behov du har

Som fotograf behöver du kunna ta bra bilder, men du behöver också en bärbar laptop som hjälper dig med redigering, retuschering och exportering av bilder anpassat efter din genre och vilken typ av bilder du tar. Annars blir det svårt att hålla din kreativa låga vid liv och låta din passion styra dig mot oanade höjder. Att fotografera handlar mycket om passion och att ha rätt verktyg för att kunna ro en idé från start till mål, utan att känna av några som helst begränsningar. Det är inte meningen att du ska köpa en överexponerad laptop som är för tung och för dyr.

Föreställ dig en helt vanlig dag i ditt yrkesliv. Du packar ner kamera, objektiv, blixt, laptop och diverse andra tillbehör du inte kan jobba utan. Då gör sig en lätt och kompakt laptop väl som både är enkel att ta fram och börja jobba med direkt. Har du en laptop med hög prestanda och lång batteritid behöver du inte känna dig begränsad för hur länge du kan använda den innan du måste söka upp närmaste vägguttag för att ladda batteriet. Det ska dessutom vara enkelt att överföra bilder från kameran till datorn oavsett var du är någonstans. Dina fantastiska idéer får inte gå förlorade bara för att du har en laptop som inte låter dig göra det du måste.

Så vet du vilken dator som bäst matchar dina behov

En laptop med kraftfull kärnprocessor och med det senaste grafikkortet är dyr och varför då inte välja en laptop som är billigare? Kraftfulla, bärbara laptops med hög prestanda möter sannolikt dina krav bättre, dock har alla laptops olika egenskaper och det blir mycket enklare att välja rätt laptop om du förstår vad du köper och vad de olika begreppen betyder.

  • MSI Content Creation Notebooks är alla utrustade med 10:e generationens Intel®Core™- i5, i7 eller i9-processorer. Intel®Core™-i9 är den som presterar bäst. En kraftig processor spar oss tid, särskilt för rendering. Ju starkare Intel®Core™-processor desto mindre tid kräver programmen du måste jobba i. När du kan jobba snabbare kan du vara mer produktiv!
  • RAM är storleken på laptopens kortvariga minne och mäts i GB (gigabyte). RAM-minnet gör att du kan jobba i flera program samtidigt och det går snabbare att jobba ju fler gigabyte laptopen är utrustad med. Ett stort RAM-minne är särskilt bra om du ofta vill kunna redigera långa videoklipp.
  • Datorns hårddisk är, till skillnad från RAM, det långvariga minnet som används för att lagra filer. Det finns hårddiskar i SSD och HDD. SSD är något snabbare och har längre levnadslängd än HDD, men har mindre lagringsutrymme. HDD kan rymma fler filer på datorn, men är inte lika snabb.
  • Färg är viktigt och särskilt för fotografer och alla som på olika sätt skapar innehåll. Därför är det viktigt att välja en laptop som har hög färgåtergivning så att du kan se de exakta färgtonerna på skärmen och få tillgång till hela färgpaletten när du redigerar dina foton. MSI True Color-teknologin är viktig för kreativt arbete med design, foto och videoredigering. 

Gör en egen checklista

  • Var kommer jag använda laptopen mest? På kontoret, hemma, på café eller också utomhus?
  • Hur ska jag kunna förvara laptopen när jag inte använder den?
  • Vad kommer jag mest använda laptopen till? Exempelvis grafisk design, bildredigering, videoredigering och illustrationer.
  • Hur lång batteritid behöver laptopen ha?
  • Vad är viktigast för mig? RAM, hårddisk, kärnprocessor eller något annat? 

För dig som vill jobba med avancerat arbete och utveckla dina idéer

Kreativitet är något som föds fram ur passion och som kreatör och fotograf finns det inget viktigare. Content Creator Notebooks Creator 17 är utrustad med 10:e generationens Intel®Core™i7-processor i kombination med ett grafikkort från NVIDIA Geforce RTX 20-serien. Det här är världens första laptop utrustad med en MiniLED-skärm. Din kreativitet ska inte begränsas och därför är laptopen från den här serien speciellt utvecklad för att underlätta kreativa arbetsprocesser för dig som kanske jobbar med avancerad grafisk design, videoredigering och 3D-rendering. 

© ®MSI Content Creation Notebook
© ®MSI Content Creation Notebook

För kreativa själar med en modern livsstil

När du fotograferar och jobbar med foto- och videoredigering och kanske är mitt inne i ett ”flow” så underlättar det om du har en bärbar, lätt och tunn laptop. Content Creator Prestige 14/15 passar dig som jobbar med krävande program och som gärna ”multitaskar” mellan olika program, i olika miljöer, samtidigt. Som fotograf och innehållsskapare vill du kunna se exakta färgegenskaper i detalj och varje panel i högsta möjliga färgprecision. MSI True Color-teknologin garanterar att MSI bärbara laptops i Prestige-serien har den bästa färgprecisionen och nära ett hundra procent sRGB. Varje färg levereras med högsta möjliga standardprecision. 

© ®MSI Content Creation Notebook
© ®MSI Content Creation Notebook

En användarvänlig laptop för dig som inte bara jobbar från skrivbordet

Kanske är du en person som gärna jobbar från skrivbordet, men som också vill kunna röra dig fritt och snabbt byta miljö? Content Creator Modern 15 är utrustad med MSI True Color-teknologin och 10:e generationens Intel®Core™i5-processor. Den har gott om lagringsutrymme också med 512 GB SSD och det kraftiga grafikkortet från NVIDIA ökar hastigheten på den här laptopen. Den är användarvänlig, tunn och lätt att ta med eftersom den är tillverkad i ett aluminiumchassi. 

© ®MSI Content Creation Notebook
© ®MSI Content Creation Notebook

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av