Två versioner av samma bild

Lightroom ger goda möjligheter att spara flera versioner av samma bild.

© Shutterstock

Skapa flera versioner i Lightroom

Med Lightroom och Lightroom Classic kan du spara flera versioner av dina redigerade bilder. Det krävs bara några klick med musen. Här visar vi hur du gör.

22 september 2021 av Poul Siersbæk

Om du vill spara en bild i flera versioner med olika uttryck är möjligheterna stora i både Lightroom och Lightroom Classic. I båda programmen kan du till exempel utan problem skapa och spara olika bildversioner med olika färguttryck eller svartvita konverteringar. Arbetsflödet skiljer sig dock mellan de två programmen.

I Lightroom Classic kan du använda funktionen Fixeringar, medan du i Lightroom kan göra det med funktionen Versioner. I båda fallen tar programmet en ögonblicksbild av ditt foto med de justeringar du har gjort. Här sparas alltså inte en reell eller virtuell kopia av bilden. Nedan går vi igenom hur du skapar versioner i de två programmen.

Fixeringar i Lightroom Classic

Fixeringar skapar du enkelt och snabbt genom att klicka på plustecknet vid Fixeringar.

© Bonnier Digital FOTO

Skapa flera versioner med Fixeringar

Om du använder Lightroom Classic på din dator kan du använda en riktigt smart funktion när du behöver skapa flera versioner av dina bilder.

När du klickar på knappen Fixeringar under bildbehandlingens gång sparar programmet en Fixering med de justeringar som du har gjort hittills. Dessa Fixeringar kan du snabbt gå tillbaka till, och du kan göra hur många du vill.

Du öppnar Lightroom Classic, markerar en bild i Biblioteket och öppnar den i modulen Framkalla, där du gör dina justeringar. Genom att helt enkelt klicka på plustecknet vid Fixeringar skapar du en bild med de justeringar du har gjort hittills.

Du kan högerklicka på namnet och ange ett nytt namn, om du vill ge din Fixering ett bättre namn.

>Läs även: Här är skillnaderna mellan Lightroom och Lightroom Classic

Versioner i Lightroom

I panelen Versioner kan du se miniatyrer av de olika versionerna som du har skapat.

© Bonnier Digital FOTO

Flera bilder med Versioner i Lightroom 

Om du använder Lightroom på exempelvis en surfplatta eller mobil, använder du en helt annan och unik funktion om du vill skapa flera versioner av en bild. Här finns nämligen funktionen Versioner, som är avsedd för just detta ändamål. 

Funktionen påminner om Fixeringar, men med den stora fördelen att du kan se miniatyrer av de olika bildversionerna. Du får alltså en mycket mer visuell presentation av de olika versionerna.

När du har öppnat en bild i Lightroom och gjort dina justeringar klickar du på Versioner nere till höger. I kolumnen uppe till höger om bilden klickar du nu på Skapa version, och ger bilden ett namn. Varje version du skapar visas uppe till höger, så att du enkelt kan välja den du tycker är bäst.

>Hämta vårt stora bonuspaket med Lightroom-kurser i Fördelszonen

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av