Recension av Nero 9

Neros stora programpaket för bilder, video, dvd-bränning och mycket mer är tillbaka. Det ger massor av möjligheter, men nyheterna är få, och dessutom har det blivit lite tungrott.

16 mars 2009

Det är svårt att placera in Nero i en bestämd kategori. Det har utvecklats från ett vanligt brännarprogram till ett stort paket med 21 program för videoredigering, musik, bildbehandling och mycket mer. Därmed kan man göra det mesta, från att överföra bilder och video till att redigera och bränna bildspel och videoinspelningar i olika format.

Det utmärkta brännarprogrammet Burning ROM ingår fortfarande i paketet. Här kan man bränna ett stort antal format, bl.a. Blu-ra , och det finns inbyggd virussökning som kontrollerar de filer man bränner.

Alla programmen kan hanteras via menyn Start Smart, där man väljer vad man vill göra, varpå Start Smart öppnar rätt program. Tyvärr har Nero blivit tungrott. Nu tar det omkring 20 sekunder bara att öppna Burning ROM. Här var föregångaren snabbare. Vi misstänker att den avancerade och läckra pausgrafikken är en av syndarna.

Via Start Smart, som man kan lägga i Windows aktivitetsfält, får man snabbt och bekvämt tillgång till de olika funktionerna i Nero 9.

Ger snabba resultat

Bildbehandlingsdelen Photosnap är ett användarvänligt program där alla kan förbättra kontrast, ljushet, färger, skärpa med mera i en bild. Mer erfarna fotografer saknar säkert avancerade funktioner för markering och möjligheten att arbeta med lager.

Det samma gäller videoredigeringsprogrammet, som är lätt att komma i gång med, men som saknar lite mer avancerade möjligheter för justering av bl. . ljushet och färger. Det går dock att arbeta med AVCHD-filer och att spara i HD-format.

Les resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 03/2009

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av