Apple iLife ’09

Recension av Apple iLife ’09

Det har kommit en ny version av detta fantastiska paket med Mac-program för foto, video, musik och produktion av hemsidor. Om du bara har en pc kan du läsa vår recension, och så ses vi när du har besökt Apple-butiken.

13 maj 2009

Den största utmaningen med att skriva en recension om Ilife ’09 är att undvika att det låter som reklam för tillverkaren. Så vi säger det en gång för alla: Nej, vi är inte sponsrade av Apple.

När man testar det nya programpaketet är det trots finanskrisen och det gråtrista vädret svårt att vara negativ, för det gör arbetetet med foto och video betydligt enklare och roligare.

Ilife-paketet består av programmen Iphoto, Imovie, Garageband, Iweb och Idvd, och det är framför allt de första två programmen som vi ska titta närmare på. Paketet är installerat på alla nya Mac-datorer, och om man redan har en Mac kan man köpa det för 1145 kronor, vilket är löjligt billigt. Ilife fungerar inte på pc, men paketet är så bra att det faktiskt kan användas som ett argument för att köpa en Mac.

Iphoto ’09 är fortfarande ett enastående bildorganiseringsprogram. En nyhet i den här utgåvan är ansiktssökningen, som automatiskt skannar alla bilderna. När man sedan berättar för programmet att ett visst foto föreställer exempelvis svärmor, letar programmet upp en massa andra bilder i arkivet som föreställer denna kära familjemedlem.

Med funktionen är det busenkelt att hitta bilder av utvalda personer, men den är inte helt felfri. Bäst resultat fick vi med bilder av personer med glasögon. I ett fall hittade Iphoto 605 bilder av en viss person, och bara 16 av dessa var felaktiga. Ju oftare man berättar för programmet omsökresultaten är korrekta eller felaktiga, desto bättre blir det. Det hittar till och med ansikten som syns från sidan eller befinner sig i bakgrunden.

En annan viktig nyhet är funktionen Platser. Den kan avläsa gp -koordinater i bilderna och sedan placera ut bilderna med knappnålar på en världskarta. Man kan skapa marknadens snyggaste fotoböcker med inbyggda kartor utifrån gps-informationen, och bildbehandlingsdelen har blivit lite bättre, även om den fortfarande inte är programmets starkaste sida.

Iphoto ’09 kan automatiskt placera bilderna från en kamera som Nikon Coolpix P6000 på en karta. Här har vi även angett positioner manuellt.

Hollywood på fem minuter

En viktig del av Ilife ’09 är det suveräna videoredigeringsprogrammet Imovie. Även här finns fler nyheter än vi har möjlighet att nämna, men en av de viktigaste är den inbyggda videostabiliseringen.

Imovie analyserar inspelningarna, och om de är för skakiga kan programmet stabilisera dem så att de blir mindre ansträngande att se på. Med den nya Precisionsredigeraren kan man göra sina klipp mer exakta, eftersom man alltid kan plocka fram och efterjustera det som man har klippt bort, och med en enda musklickning kan man kombinera ljudet från ett klipp med bilderna från ett annat.

Dessutom kan man välja bland olika läckra teman, som får ens filmer att se ut som mindre Hollywood-produktioner. Man kan till exempel presentera sina filmer i ett levande fotoalbum tillsammans med rörliga kartor.

En trevlig nyhet i Imovie ’09 är möjligheten att välja olika teman. Här börjar vår film i ett fotoalbum, där delar av filmen visas på framsidan.

En sak är säker: frågan är inte om man ska köpa detta överlägsna och kraftigt vanebildande programpaket, utan snarare om man som pc användare tycker att det är värt att lägga pengar på en ny dator. Det tycker vi – och vi är som sagt inte sponsrade, bara oerhört imponerade.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av