Svartvit bild, delvis färglagd.

Photoshop har färglagt den högra sidan av denna bild.

© Shutterstock.com

Så färglägger du enkelt svartvita foton i Photoshop

Med hjälp av artificiell intelligens kan Photoshop automatiskt färglägga en gammal svartvit bild. Här visar vi hur enkelt det är.

Photoshop har en särskild funktion som använder artificiell intelligens för att färglägga svartvita bilder. Den känner igen sådant som gräs, träd och människor i en svartvit bild och lägger på lämpliga färger.

Det krävs alltså inget manuellt arbete. Du behöver bara klicka några gånger, så färglägger Photoshop automatiskt de gamla bilderna. Nedan kan du se hur enkelt det är att låta Photoshop göra jobbet med hjälp av Färga-funktionen.

>Läs även: Så tar du ett perfekt körkortsfoto

Funktionen finns bland programmets neurala filter, där det finns olika effekter som utnyttjar artificiell intelligens. Eftersom de ofta tar upp mycket lagringsutrymme måste du ladda ner varje funktion från internet innan du kan använda dem första gången. 

När du har öppnat Neural Filters kan du komma åt en funktion genom att klicka på symbolen med ett moln och en pil bredvid funktionen.

I vår grundkurs i Photoshop får du lära dig allt det grundläggande om Photoshop i åtta videor. Se dem här.

Så färglägger du foton i Photoshop

Svartvit bild av tre kvinnor

Vi utgick från denna äldre svartvita bild, som vi skulle färglägga i Photoshop.

© Shutterstock.com

Öppna först din svartvita bild i Photoshop. Välj Filter och Neural Filters.... Här ska du använda funktionen Färga. När du har laddat ner den klickar du på reglaget vid Färga för att aktivera funktionen. 

Efter en stund är bilden färglagd och du kan klicka på OK

Funktionen Färga i Photoshop

Du kan justera färgåtergivningen för att till exempel göra den mer rödaktig, men det är sällan nödvändigt.

Om det finns färger som du inte är nöjd med kan du justera manuellt i efterhand, men du måste välja de enskilda färger som du vill använda, och måla på dem själv med verktyget Pensel i Photoshop.

Inställningar i Photoshop

Om du vill ändra några färger själv, väljer du först "Utdata som nytt färglager" innan du klickar på OK i Färga. Då läggs färgerna i ett eget lager som du kan måla i.

När du har klickat på OK i Neural Filters öppnas den färdiga bilden i Photoshops vanliga arbetsyta, där du kan spara den färgade bilden genom att välja Arkiv och Spara en kopia....

Färglagd bild

Här är den färdiga färglagda bilden. Vi har inte gjort några justeringar, så det är Photoshop som automatiskt har räknat ut att träden i bakgrunden ska vara gröna och vilka delar av bilden som ska ha hudtoner, till exempel.

© Shutterstock.com

Om du inte har Photoshop finns det kostnadsfria alternativ som kan färglägga dina foton. De är dock inte riktigt lika bra som Photoshop.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av