Adobe Photoshop CS4

Adobe Photoshop CS4

Den nya versionen av Photoshop bjuder på många betydelsefulla förbättringar för den krävande fotografen. Det rör sig om användbara, fiffiga funktioner som gör CS4 til ett betydligt bättre program än CS3.

13 januari 2009

Photoshop CS4 har ett nytt och spännande gränssnitt. Vid en första anblick verkar det lite grått och trist, men det dröjer inte länge förrän man börjar uppskatta förändringarna.

Numera öppnas de enskilda bilderna t.ex. sida vid sida, vilket gör det lättare att växla mellan dem. Dessutom kan dokumenten arrangeras automatiskt i fönstret på ett mer överskådligt sätt, och Macanvändare kan få CS4 att fylla hela skärmen och dölja skrivbordet, precis som i Windows.

Man har även infört grafikacceleration, så att man kan vrida dokumentet precis som när man ritar på ett papper. Och nu kan man äntligen se sina foton i full kvalitet oavsett zoom nivå. Innan var man tvungen att välja 100 %, 50 % eller 25 % för att kunna lita på skärmbilden.

Men Adobe har ännu mer att bjuda på. Nu kan man se och ställa in penselns storlek och hårdhet med musen direkt i bilden, så man slipper gissa hur penseln ska anpassas för en viss uppgift .

En liten men genial förbättring är att klonstämpelverktyget mycket exakt visar det utsnitt i lokalområdet som man vill klona från. I CS3 fyllde denna visning hela skärmen och var ofta mer i vägen än till hjälp. Nu är det hur enkelt som helst att klona detaljer så att de hamnar helt rätt i bilden.

Med klonstämpelverktyget kan man nu se vad man håller på att klona, så att man kan jobba mycket exakt utan att behöva gissa.

Förbättrade justeringslager

Man skapar enkelt ett justeringslager genom att klicka på en ikon i den nya paletten Justeringar. Sedan är det bara att göra justeringarna utan att behöva stänga en dialogruta först.

Den största nyheten är emellertid att man precis som i Lightroom kan justera kontrasten och färgerna genom att dra med musen direkt i bilden. Det fungerar med både Kurvor och Nyans/mättnad och är en stor förbättring.

En annan nyhet i CS4 är en särskild palett för att finjustera masker. Det mest intressanta här är att man löpande kan ställa in hur mjuk kanten i en mask ska vara. Man kan alltså hela tiden gå tillbaka och finjustera inställningen. Det är praktiskt, men tyvärr kan man inte löpande utvidga eller förminska en mask med funktionen Dra samman/ utöka på samma sätt.

Verktygen Skugga och Efterbelys, som används för att måla områden ljusare och mörkare, har förbättrats markant. Tidigare fungerade de i praktiken bara med svartvita foton, men med hjälp av en ny funktion går det utmärkt att använda dem på färgbilder. De fungerar faktiskt så bra att man inte längre behöver gå omvägen via blandningslägen som exempelvis Mjukt ljus för att få rätt effekt.

Verktygen Skugga och Efterbelys har blivit betydligt bättre. Nu kan man styra ljusbalansen perfekt genom att måla i specifi ka områden.

Praktisk panoramaeffekt

Med det lilla mästerverket Motivanpassad skalning kan man snabbt göra ett foto bredare eller smalare. Photoshop ser nämligen till att områden med mycket detaljer bevaras, medan enfärgade områden som exempelvis en strand eller en himmel utvidgas. Funktionen är överraskande bra, men ibland måste man hjälpa till och markera de områden som man vill skydda.

CS4 kan skydda vissa detaljer, till exempel båtarna i bilden, medan vattnet och himlen dras ut utan att bilden ser manipulerad ut.

Funktionen Photomerge, som sätter ihop flera bilder till exempelvis ett panorama, har också blivit betydligt bättre. CS4 kan nu automatiskt avlägsna vinjettering samt justera färger och toner så att överlappningen mellan de enskilda bilderna blir snyggare.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av