Profiler i Lightroom

Med ett enda klick kan du välja en speciell profil till dina råfiler i Lightroom Classic CC.

© Bonnier Digital FOTO

Snyggare bilder med nya profiler i Lightroom

Förra veckan uppdaterade Adobe de båda Lightroom-versionerna samt Camera Raw med nya så kallade Profiler, bland annat sex profiler för bilder i råformat, som enklare kan ge bilderna ett personligt uttryck. Vi har testat de nya funktionerna på Lightroom Classic CC. Här kan du se hur enkelt det är att använda dem.

Den senaste uppdateringen av Adobes råkonverterare i Lightroom CC, Lightroom Classic CC och Camera Raw i Photoshop hör till de allra största. 

Adobe har nämligen utökat möjligheterna för så kallade Profiler och därmed ändrat hur man kan tillämpa förinställda råprofiler. 

Grundtanken är att göra det lättare för dig att ge dina bilder ett enhetligt och personligt uttryck.

Skillnaden mellan Förinställningar och Profiler

På webben kan man läsa att folk har varit lite förvirrade över skillnaden mellan Förinställningar och Profiler i Lightroom Classic CC. 

I stora drag kan man förklara det som att Förinställningar är förinställda justeringar av en bild som mmanåstadkommer genom att använda framkallningspanelerna i Lightroom. 

Profiler är också förinställda justeringar, men de har inte med framkallningspanelerna att göra, utan du kan snarare jämföra dem med hur färger och kontras kunde skilja sig åt mellan olika filmtyper under den analoga eran. 

Programmets Förinställningar ligger fortfarande under Förinställningar. På internet har vi läst att vissa användare har blivit av med sina Förinställningar vid uppdateringen av Lightroom. Det har vi däremot inte haft några problem med.

Profiler i Lightroom Classic CC

Förinställningar ligger kvar i panelen till vänster, medan Profiler ligger i panelen Grundläggande till höger. Vid Profil kan du använda rullmenyn eller klicka på de små fyrklanterna.

© Bonnier Digital FOTO

Fler valmöjligheter med Profiler

De nya Profilerna har flyttats från panelen Kamerakalibrering långt nere i Framkalla-modulen ända upp till Grundläggande. Det innebär att du snabbt kan välja en lämplig profil att utgå ifrån i bildbehandlingen. 

I rullmenyn kan du välja mellan de sju Adobe-profilerna Färg, Landskap, Porträtt, Standard, Intensiv eller Monokrom. Tidigare fanns det bara en inställning. Om du väljer Bläddra får du dessutom åtkomst till över 40 andra nya profiler. 

Samma profiler finns nu också i Lightroom CC och Camera Raw där de fungerar på samma sätt. Du kan justera effekten hos vissa av profilerna med ett skjutreglage.

Läs mer om den stora uppdateringen av Lightroom och Camera Raw här. 

Snabb överblick över Profiler i Lightroom

Du kan även klicka på de fyra små fyrkanterna för att visa panelen Profilbläddraren. 

Här kan du se hur profilerna påverkar din bild i miniatyr, och om du för muspekaren över miniatyrerna ser du genast hur effekten blir ute i den stora bilden. 

Det fungerar ögonblickligt och elegant – och det finns inget som säger att du inte kan kombinera Profiler med Förinställningar.

> Här hittar du fler tips och knep om Lightroom

Profiler i Lightroom Classic CC

Med Profiler får du åtkomst till kamerans egna bildstilar och förinställningar till råfilerna. Här ser vi t.ex. Fujifilms VELVIA.

© Bonnier Digital FOTO

Lighrooms Profiler håller koll på din kamera

En praktisk detalj med de nya Profilerna är att Lightroom automatiskt registrerar vilket kamera du har använt. 

Därmed kan du välja bildstilarna eller de kreativa filtren som kameratillverkaren har utvecklat. 

Om di t.ex. har en Fujifilm X-kamera, kan du under Kameramatchning välja Fujifilms filmfilter som PROVIA eller VELVIA. Detsamma gäller för andra kameratillverkare.

Redaktionen rekommenderar: 100 tips och kurser om bildbehandling

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer i bildbehandlingen? Annars är det kanske hög tid att ta tag i det. 

Bonnier Digital FOTO har precis gett ut en ny bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.

Boken har skrivits så att det finns något för alla, oavsett hur mycket eller lite man vet om bildbehandling. Det innebär att du får glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotar i råformat och bildbehandlar alla dina bilder.

Med vägledning från den här boken kan du lätt ta dina bilder till nya höjder tack vare de utförliga steg-för-steg-vägledningarna där vi guidar dig genom olika funktioner, justeringsalternativ och effekter.

Just nu kan du få boken 100 Tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto, totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av