Dator med Lightroom.

Så här återställer du din bild i Lightroom

Om du har gått för långt med redigeringen i Lightroom kan du enkelt återgå till utgångsläget eller återställa utvalda reglage. Här visar vi hur du gör.

1 december 2021 av Kristoffer Engbo

I Lightroom finns många och utmärkta möjligheter att förbättra ljus, färger, skärpa och mycket mer. Men om du har gått för långt eller bara vill experimentera med andra inställningar, kan du enkelt nollställa antingen enstaka reglage eller hela bilden för att komma tillbaka till utgångsläget.

Om du vill behålla möjligheten att använda den befintliga redigeringen, kan du skapa en så kallad fixering först.

>Läs även: 8 bra tips för att undvika problem med minneskortet

Fixeringen gör du i modulen Framkalla, där du klickar på plus-tecknet på panelen Fixeringar till vänster. Skriv in ett lämpligt namn och klicka på Skapa. I fortsättningen kan du alltid ta fram justeringarna genom att klicka på din fixering i panelen Fixeringar. Det fungerar även om du har nollställt bilden.

Så återställer du enskilda justeringar

Du kan enkelt återställa ett enskilt reglage i Lightroom. Du dubbelklickar bara på själva reglaget, så hoppar det tillbaka till utgångsläget.

Du kan även återställa en grupp av justeringar på en gång, till exempel de sex reglagen under Ton på panelen Grundläggande. Här håller du helt enkelt ner Alt-tangenten så byter Ton namn till Återställ ton, och när du nu klickar på texten återställs reglagen nedanför.

Panelen Grundläggande i Lightroom

Genom att hålla ner Alt-tangenten ändrar du rubriken för reglagen – från Ton till Återställ ton. Om du klickar på Återställ ton återställs reglagen nedanför.

För att återställa en beskärning trycker du bara på Ctrl + Alt + R på en Windows-dator och Cmd + Alt + R på en Mac.

>Läs även: Så här tar du den bästa selfien

Så här återställer du hela bilden

Om du vill återgå till Lightrooms standardjusteringar klickar du på Återställ längst ned till höger i modulen Framkalla. Om knappen inte visas kan du istället högerklicka på bilden och välja Inställningar och Återställ.

Återställningsknappen i Lightroom

Med knappen Återställ längst ned till höger kan du återställa alla justeringar i bilden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av