Lightroom CC uppdatering

Nu kan du återanvända dina justeringar på flera bilder i taget i Lightroom CC.

© Adobe

Lightroom-uppdatering ger nya möjligheter

Lightroom för både datorn och mobila enheter har uppdaterats med nya funktioner som bland annat underlättar användningen av förinställningar.

Nu kan du ladda ned nya versioner av Lightroom till både datorn och mobila enheter med Android eller iOS.

I mobilversionen av Lightroom CC kan du nu avlägsna fläckar och liknande från bilder med verktyget Lagningspensel, och så kan du åtgärda kromatisk aberration, ett optiskt fel som kan ge färgade konturer i kontrastrika övergångar.

Fota med lång slutartid i Lightroom CC på iPhone

Om du har en iPhone 7, 7+, 8, 8+ eller X kan du som en nyhet ta bilder på fri hand med en slutartid på en sekund där man i vanliga fall är begränsad till ¼ sekund. 

Här tar appen flera bilder och lägger sedan samman dem så att man får rörelseoskärpa i bl.a. rinnande vatten. 

För att använda tekniken behöver du dock aktivera den i appens inställningar. 

Lightroom Long Exposure

Du kan nu fotografera med en slutartid på en sekund för att t.ex. få en fin oskärpa i vattenbrynet.

© Adobe

Vi har som hastigast testat den nya funktionen där man fotar med långa slutartider, och den verkar faktiskt fungera rätt övertygande. Trots att vi tog bilderna på fri hand och inte höll mobilen helt stilla blev de stationära elementen skarpa, medan de rörliga fick en fin oskärpa.

Dölj förinställningar och profiler i Lightroom

Tidigare i år släppte Adobe en stor uppdatering till Lightroom för både datorn och mobila enheter, som bland annat innebar att man fick en massa profiler med olika uttryck att välja mellan för att sedan jobba vidare med.

Profilerna är indelade i olika kategorier, och med den nya versionen av Lightroom Classic CC för datorn kan man nu dölja kategorier som man inte använder. 

Man har även fått samma möjlighet för programmets olika förinställningar, så att man nu kan dölja bestämda kategorier.

Läs också: Snyggare bilder med nya profiler i Lightroom CC

Färgkoda mappar i Lightroom Classic CC

En annan nyhet är att man nu kan färgkoda sina mappar i panelen Mappar, så att det blir enklare att hitta rätt. 

Man kan även välja att bara visa färgkodade mappar.

Lightroom Labeled Folders

Visa bara färgkodade mappar genom att klicka på förstoringsglaset i sökfältet under Mappar och välja Mappar med etiketter.

© Bonnier Digital FOTO

Bland andra nyheter stöder programmet nu filformatet HEIF på macOS High Sierra, och så kan Lightroom Classic CC automatiskt lägga bilder som används för HDR- eller panoramabilder i hög, så att det bara visas en enda miniatyrbild som representerar alla bilderna i Lightrooms bibliotek.

> Läs allt om Lightroom här

Återanvänd dina justeringar i Lightroom CC

Lightroom CC, som är den molnbaserade versionen av Lightroom för både datorn och de mobila enheterna, har också uppdaterats.

I likhet med Lightroom Classic CC kan man nu dölja visningen av förinställningar och profiler som man inte använder, och nu synkroniseras profiler och förinställningar också mellan Lightroom CC på datorn och på mobila enheter.

En god nyhet i Lightroom CC är också att man kan kopiera bildbehandlingsinställningar för flera bilder där man tidigare bara kunde kopiera till en bild i taget.

Det har också tillkommit en rad andra nyheter i Lightroom CC. Bland annat kan man nu sortera bilder efter filnamn och så stödjer programmet nu råfiler från fler kameror.

Läs också: 4 skäl till att använda förinställningar i Lightroom

Redaktionen rekommenderar: 100 tips och kurser om bildbehandling 

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer när du bildbehandlar? Annars är det kanske läge att lära sig nu. 

Bonnier Digital FOTO har nyligen gett ut en ny bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.

Just nu kan du få boken 100 Tips och kurser samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av