Lightroom Split Toning

Nu har Lightroom CC bland annat fått funktionen Delad toning där man kan göra tonade bilder.

Lightroom CC rejält förbättrad med nya funktioner

Adobe har uppdaterat Lightroom CC med nya funktioner samt en ny och mycket bättre Auto-funktion som ger finare bilder.

13 december 2017 av Kristoffer Engbo

I höstas lanserade Adobe två versioner av Lightroom där Lightroom CC är en alldeles ny version med ett enklare användargränssnitt än hos den klassiska versionen. Lightroom CC sparar alla bilder i molnet så att du får åtkomst till dem från t.ex. mobilen.

Vi saknade emellertid ett flertal funktioner i nya Lightroom CC, men nu har Adobe kommit med en uppdatering där vissa av de här funktionerna ingår.

Bland annat har funktionen Delad toning tillkommit, så att man kan åstadkomma fina effekter där skuggor och högdagrar är tonade med var sin färg. Bland annat kan man ge sina bilder en bruntoning.

I Fördelszonen har vi gjort en video där vi visar hur du kan använda Delad toning i Lightroom Classic CC.

En annan funktion som vi saknade i den första versionen har också tillkommit i den då kallade december-uppdateringen. Med Tonkurva kan man justera ljuset på en kurva, där man kan justera högdagrar, mellantoner och skuggor separat.

Få 2 nummer av Bonnier Digital FOTO tillsammans med boken Photoshopskolan för bara 49 kronor nu.

Bättre Auto i Lightroom

En stor nyhet är att Auto-funktionen under Redigera, som automatiskt justerar ljuset, är nu betydligt bättre. Nu använder den sig av artificiell intelligens som analyserar bilden och jämför den med tusentals professionellt redigerade bilder. 

Den nya funktionen justerar även färgerna. Vi har jämfört bilder som har justerats med den gamla och den nya Auto-funktionen, och vi tycker att den nya funktionen gör ett betydligt bättre jobb. Det blir faktiskt så bra att vi sällan behöver justera manuellt.

Nedan kan du jämföra Auto-funktionen från den ursprungliga versionen av Lightroom CC till vänster på bilden, och den nya Auto-funktionen till höger.

Den nya Auto-funktionen har även hittat in till Lightroom Classic CC, Lightrooms mobilversion samt till Camera Raw i Photoshop, som alla har uppdaterats.

Det saknar vi fortfarande i Lightroom CC

Den nye uppdateringen är ett stort steg i rätt riktning. Men det finns fortfarande en del som vi saknar i Lightroom CC. Det går till exempel fortfarande inte att skriva ut från programmet, och så hade vi gärna velat ha möjlighet att välja komprimeringsgrad när man exporterar bilder till jpeg. 

Faktum är att jpeg-filerna, som Lightroom CC alstrar i full upplösning, tar upp mer utrymme än de ursprungliga råfilerna i DNG-format.

Så uppdaterar du Lightroom

Andra nyheter i Lightroom CC är att man kan ändra tiden för fotografering i bilderna, och att man nu kan visa kamerorna i fullskärmsläge genom att trycka på F.

Du uppdaterar genom att välja Hjälp och Uppdateringar … i programmet. Då öppnas Creative Cloud-programmet där du också kan uppdatera Photoshop och Lightroom Classic CC.

Just nu kan du få kursboken Photoshopskolan med kurser till Lightroom, Photoshop och Elements tillsammans med två nummer av tidningen Bonnier Digital FOTO. Du som prenumererar får snaturligtvis också direkt åtkomst till de många kurserna i Fördelszonen. 

Få 2 nummer av Bonnier Digital FOTO och boken Photoshopskolan för bara 49 kronor. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av