Skrivare skriver ut med rätt färger

När du skriver ut via Lightroom får du mer kontroll över kvaliteten på utskrifterna.

© Shutterstock

6 steg som ger bättre utskrifter i Lightroom

I Lightroom får du de bästa utskrifterna genom att göra en så kallad skärmkorrektur som visar vad skrivaren klarar. Det är bara så du kan se om din skrivare klarar av att skriva ut den färdigredigerade bilden. Här visar vi hur du går tillväga.

15 mars 2021 av Christian Trant

Du riskerar att bildbehandla i blindo om din skrivare visar fel färger. Här går vi igenom hur du själv anpassar inställningarna i Lightroom, så att bilderna skrivs ut med rätt färger och nyanser.

1. Markera Korrektur på skärmen

När du har arbetat färdigt med din bild i Lightroom, trycker du på S på tangentbordet eller fyller i rutan vid Korrektur på skärmen nere i Verktygsfältet under bilden. Om Verktygsfältet inte visas, trycker du på T på tangentbordet.

2. Klicka på Skapa korrekturkopia

Nu har histogrammet och menyn i programmets högra panel ändrat utseende. Här klickar du på Skapa korrekturkopia. Kopian kan redigeras utan att originalbilden ändras, och du använder den för att åstadkomma en så bra utskrift som möjligt.

3. Välj rätt ICC-profil

Under Profil väljer du ICC-profilen som hör till skrivaren. Klicka sedan på den lilla dokumentikonen lägst upp till höger i histogrammet, Visa varning för destinationsfärgomfång. Nu visar Lightroom en röd färgvarning om skrivaren inte kan hantera färgnyanserna.

> Läs också: Hur stora bilder kan jag skriva ut?


4. Granska hur den aktuella utskriften kommer att bli

Markera också Simulera papper och bläck. Nu visar Lightroom hur bilden tar sig när man tar papperstypen och bläcket i beaktande. Här kan man t.ex. ofta se tydligt om skrivaren tenderar att skriva ut med gul- eller blåstick.

5. Finjustera bilden 

Nu är du redo att optimera bilden för utskrift. Du behöver ofta öka kontrasten och justera färgtemperaturen. Du kan även dämpa färgerna i de delar där den röda varningsfärgen visas. 

Använd Justeringspensel med Mättnad satt till -15 för att klara av detta. När varningsfärgen inte längre visas, kommer alla färgnyanserna med i utskriften.

6. Klicka på Skriv ut med de nya redigeringarna

Nu är det dags att njuta efter en perfekt utskrift. Gå först till Lightrooms modul Skriv ut. Bläddra ned till panelen Utskriftsjobb, Färghantering och Profil till höger. Välj skrivarens ICC-profil. Gör de sista valen under knappen Skrivare.... Klicka på Skriv ut och vänta in ditt optimerade resultat.

> Lightroom-skolan: Perfekt skärpa i dina fotoutskrifter

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av