Lightroom på datorskärm


© Shutterstock.com

5 videor gör dig snabbare på Lightroom

I Fördelszonen får du massor av videor som ger bättre bilder och enklare bildbehandling i Lightroom. Här hittar du fem videor som hjälper dig att jobba effektivare i bildbehandlingsprogrammet.

9 oktober 2019 av Kristoffer Engbo

Lightroom omfattar en massa olika funktioner när du ska organisera och förbättra dina bilder.

Om du prenumererar på Bonnier Digital FOTO, kan du i Fördelszonen se massor av videor där vi går igenom hur du använder programmet, och dessutom har vi spelat in en rad videor med små, snabba knep.

Vi har spelat in fem små videor som gör att du kan jobba effektivare i programmet.

1. Lär dig nya knep för Radiellt filter

Verktyget Radiellt filter används för att göra justeringar i vissa delar av bilden. Du kan t.ex. dämpa ljuset i solnedgången utan att påverka resten av bilden eller göra hörnen mörkare.

I en ny video kan du se hur det blir ännu enklare att kontrollera verktyget. Med hjälp av kortkommandon på tangentbordet kan du nämligen åstadkomma en väldigt exakt avgränsning av området du vill justera i.

2. Enkel beskärning i Lightroom

Beskärning i Lightroom

Se hur du lätt gör om en bild i liggande format till stående format.

© Shutterstock.com

Om du behöver beskära dina bilder i Lightroom, ska du välja verktyget Beskär övertäckning. Och i den här videon i Fördelszonen visar vi hur du blixtsnabbt och exakt ändrar format från liggande till stående.

3. Snabb väg till jämn hy i Lightroom

Med skjutreglaget Textur kan du förstärka strukturer i en bild, så att t.ex. barken på ett träd blir kontrastrikare. Verktyget är dessutom effektivt på porträtt.

Här hittar du en video där vi visar hur du kan jämna ut huden med verktyget.

4. Full kontroll över Lightrooms pensel

Verktyget Justeringspensel är genialisk när du vill göra justeringar på en bild, så att ljuset t.ex. förstärks där du målar.

Här är det viktigt att penselns storlek och hårdhet är rätt inställda, och i den här videon visar vi hur du blixtsnabbt justerar penseln.

5. Undvik urfrätta detaljer i Lightroom

Det kan vara svårt att se om delar av bilden blir helt vita eller helt svarta så att du förlorar detaljer när du bildbehandlar i Lightroom.

Men du kan aktivera en praktisk funktion som varnar dig mot problemet, så att du kan vara säker på att få så många detaljer som möjligt i den slutliga bilden. I den här videon kan du se hur det går till.

Fördelszonen är vårt digitala universum som är till för våra prenumeranter. Förutom massor av videor om fotografering och bildbehandling får du e-böcker, färdiga inställningar till Photoshop och Lightroom, program, med mera.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av