De bästa färgtipsen

Bilderna blir tjusigare när färgerna får en skjuts. Vi har satt samman våra tre favorittips för att få snygga nyanser och färger i Photoshop Elements.

13 maj 2013

Den klassiska metoden för att få kraftigare färger är att använda Nyans/mättnad och öka värdet för Mättnad. Det finns dock en massa olika funktioner som man kan använda och som ger bättre resultat i Photoshop Elements.

Se även 20 tips för optimala färger

TIPS 1: Genom att jobba med lager och deras blandningslägen kan du på en och samma gång ge både färger och kontrast ett lyft. Se till så att du jobbar i modulen Expert. Detta väljer du längst upp i användargränssnittet. Öppna bilden och tryck på Ctrl + J för att skapa en kopia av bakgrundslagret. I panelen Lager väljer du nu blandningsläget Täcka över i rullgardin längst upp. Justera effekten i Opacitet. Här har vi satt den till 75 %.

TIPS 2: Det är sällan som alla färger i bilden behöver göras starkare, så lyckligtvis är det enkelt att förstärka en enskild nyans. Här har vi gjort de blå tonerna i himlen och vattnet kraftigare utan att de gröna tonerna påverkas. Välj Förbättra, Justera färg och Ersätt färg.... Klicka med pipetten i himlen på den färgen som du vill förstärka. Sätt Överstrålning omkring 40 och välj Lägg till i prov, som är en pipett med ett plustecken. I det svartvita exemplet i rutan kan du se vilka områden av bilden som kommer att påverkas. Dessa är markerade med vitt. Klicka nu på delar av himlen som ännu inte är markerade. Klicka gärna på flera punkter. Nu kan du öka Mättnad till t.ex. +35. Klicka på OK.

TIPS 3: Funktionen Mättnad förstärker alla färger på en gång, så att vissa nyanser riskerar att bli till enfärgade fläckar om de redan är mättade. Här är funktionen Lyster mer sofistikerad. Den gör nämligen bara dämpade färger kraftigare, medan den låter redan mättade nyanser vara ifred. För att använda funktionen väljer du modulen Snabb överst i användargränssnittet. Klicka på punkten Färg ute till höger och välj Lyster. Här har vi ökat reglaget rejält och satt det på 90 %.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av