Adobe Photoshop Elements 7

Adobe Photoshop Elements 7

Adobe fortsätter att automatisera klassiska bildbehandlingsfunktioner, så att de kan utföras med några få musklick. För fotoentusiasterna är det dock långt mellan de verkliga godbitarna i Elements 7.

19 december 2008

Lika regelbundet som Kalle Anka på julafton kommer Photoshop Elements i en ny version varje höst. De två första utgåvorna var helt enkelt nedbantade versioner av yrkesanvändarnas dyra och komplicerade Photoshop, men sedan dess har Elements börjat leva sitt eget liv, och kursen är tydligt inställd mot allt större användarvänlighet och fler automatiska funktioner.

Nyheterna i version 7 hittar vi främst på tre områden. För det första har Photomerge-funktionerna utökats en aning. Om man t.ex. tar två eller flera bilder av samma motiv medan en person går förbi, kan man smälta samman bilderna så att resultatet blir en bild utan människor.

Scenrengöraren kan avlägsna detaljer om man har två snarlika bilder. Man kan även ställa in hur ljust användargränssnittet ska vara.

Det fungerar bra, men man måste alltså tänka på att ta två nästan identiska bilder. Men om man gör det, går det lätt att ta bort oönskade detaljer. Funktionen heter Scenrengöring och är i praktiken identisk med funktionen för redigering av gruppbilder som fanns redan i version 6, där man kunde kombinera olika bilder och skapa en bättre gruppbild utan personer som blundar.

Ny himmel med ett klick

Adobe har även utökat möjligheterna till automatisk markering genom verktyget Smart pensel, där olika funktioner har kombinerats. Man kan bland annat öka kontrasten i en del av ett foto eller göra himlen blåare bara genom att dra ett streck över den direkt på bilden. Elements skapar då ett justeringslager med en mask, vilket gör att man har möjlighet att finjustera i efterhand. En annan ny och praktisk detalj är en symbol som visas på själva bilden, så att man kan göra efterjusteringar direkt.

På mindre än en minut gjorde vi himlen blåare och ökade kontrasten på klipporna med hjälp av verktyget Smart pensel.

Den tredje stora nyheten finns under fliken Guidad, som tidigare hette Styrd. Här finns många tillägg. Elements frågar vilka av de vanligaste bildbehandlingsåtgärderna du vill utföra, och sedan utförs de automatiskt. För nybörjare är detta en utmärkt förbättring, men funktionen är så bekväm att vissa användare kanske aldrig kommer att lära sig bildbehandla med hjälp av programmets manuella funktioner. Vissa av funktionerna under Guidad fungerar som funktionsmakron, men i Elements kan man inte programmera dem själv som man kan i proffsversionen av Photoshop.

Læs resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 18/2008

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av