Photopea Photoshop-kopia

I likhet med Photoshop har Photopea verktygen till vänster och paneler för bl.a. lager till höger.

© Shutterstock

Photopea: En gratis Photoshop-klon direkt i webbläsaren

Med Photopea får du gratis bildbehandling på alla datorer samt ett användargränssnitt som påminner om Photoshops. Du kan till och med använda samma snabbkommandon på tangentbordet som i Photoshop.

15 november 2018 av Kristoffer Engbo

Du behöver varken betala något eller installera något program på datorn för att få tillgång till bildbehandling som påminner om Photoshop.

Du kan nämligen gratis redigera dina bilder direkt i en webbläsare som Google Chrome, Firefox eller Safari via webbplatsen Photopea.

Om du är van vid att använda Photoshop kommer du till och med att känna dig som hemma i Photopea i och med att användargränssnittet i stort sett är kopierat från Adobes program.

Använd lager och markeringar i Photopea

Du får även i stort sett samma funktioner. I Photopea kan du arbeta i lager, skapa markeringar, använda filter och mycket annat som du känner igen från Photoshop.

Till och med snabbkommandona på tangentbordet är i princip desamma som i Photoshop.

> Här hittar du vår guide till de bästa snabbkommandona i Photoshop (bara för prenumeranter)

Du drar bara in bilden som du vill arbeta med till webbläsaren, och när du är färdig kan du spara bilden med lagren bevarade i Photoshops PSD-format eller exportera en jpeg-fil. 

I båda fallen laddar du ned den färdiga bilden till datorn.

Därför bör du inte fimpa Photoshop 

Vi tänker dock inte avinstallera Photoshop från datorn på grund av Photopea. 

Det går går nämligen långsamt att justera med skjutreglage, göra markeringar med mera, och du kan inte jobba med råfiler.

Hue/Saturation i Photopea

När du drar i ett skjutreglage i Photopea kan det ta en stund innan ändringarna går igenom.

© Shutterstock

Om du däremot sitter vid en dator utan Photoshop är Photopea dock en okej lösning där du kan använda många av de knep som vi visar i våra videokurser om Photoshop i Fördelszonen och i kurserna i tidningen.

Med andra ord kan Photopea ge dig en känsla av vad Photoshop handlar om, men Adobes program ger fortfarande många fler möjligheter. 

Photopea är ett enmansprojekt

Enligt webbplatsen PetaPixel har Photopea utvecklats av en enda person. Programmeraren Ivan Kutskir, som bor i Prag i Tjeckien, har lagt 7000 timmar på att utveckla Photopea. 

Photopea finansieras av annonser och är därmed gratis att använda. Om du vill slippa reklamen kan du uppgradera dig till premium-användare för 9 dollar i månaden. 

Vi är imponerade av Photopea och de möjligheter som man får med programmet. Andra Photoshop-alternativ som exempelvis Gimp är väldigt svåra att hitta i om man är van vid Photoshop, så här har Photopea en stor fördel i våra ögon. Vi är däremot inte helt redo att skrota Photoshop. 

Prova själv vad du tycker om Ivan Kutskirs värv här.

Redaktionen rekommenderar:
100 tips och kurser om bildbehandling 

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer när du bildbehandlar?

Annars är det kanske hög tid att lära dig. Bonnier Digital FOTO har nyligen gett ut en bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.

Boken är skriven så att det finns något för användare av alla nivåer. Alltså får du glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och bildbehandlar alla dina bilder.

Med boken till hands kan du lätt höja dina bilder till nya nivåer med hjälp av de utförliga steg-för-steg-anvisningarna där vi guidar dig genom de olika funktionerna, justeringsmöjligheterna och effekterna.

Just nu kan du få boken 100 tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av