onOne FocalPoint

Genom att använda en såkallad Focus Bug kan man justera oskärpan i sina bilder och få ett mycket exakt skärpedjup i fin kvalitet.

3 februari 2009

När man jobbar med oskärpa i Elements eller Photoshop måste man göra exakta markeringar och inställningar i filter som Gaussisk oskärpa eller Linsoskärpa, och det är besvärligt att göra om justeringarna.

Men programutvecklaren OnOne erbjuder en lösning på problemet. Focal Point är ett insticksprogram till Elements 5 och Photoshop CS2 eller senare som fungerar på både Mac och pc.

Med hjälp av en så kallad Focus Bug kan man kontrollera storleken och formen på det område som ska vara skarpt i bilden. Focus Bug består av en mittpunkt med fyra ben och gör alltså skäl för sitt namn, som direkt översatt betyder fokusinsekt. Man placerar den i bilden och sedan kan man ändra benens placering och längd för att styra oskärpan.

Det hela fungerar smidigt och intuitivt. Man kan också ange bildens perspektiv och på så sätt styra skärpedjupet.

Det fungerar bra, och man lär sig snabbt att hantera den lilla insekten. Man kan välja ett runt eller fyrkantigt område som ska vara skarpt, och man kan även tillföra rörelseoskärpa

Slutsats

Ett välfungerande insticksprogram som är lätt att använda eftersom man kan jobba direkt i bilden. Med Focal Point får man massor av möjlig heter att justera skärpan i sina bilder. Priset är dock lite väl högt.

Kronor, cirkapris: 1150

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av