Screenshot Google Nik Collection

Googles Nik Collection för bildbehandling är nu gratis

Goda nyheter för både amatörer och proffs. Google har nyligen gjort den populära pluginen för Photoshop, Elements, Lightroom och Aperture gratis.

Nik Collection, som Google nu ger bort helt gratis, omfattar olika verktyg som kan integreras i Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom och Aperture.

Google köpte upp Nik Software under 2012. Syftet med köpet var nog främst att få tag på den populära fotoappen Snapseed, och senare satte de ner priset på Nik Collection från 500 dollar till 149 dollar.

Nu är Nik Collection gratis – och om du har köpt Nik Collection under loppet av 2016 kan du få pengarna tillbaka.

Snabbare bildbehandling

Nik Collection är inte ett egentligt bildbehandlingsprogram, utan en plugin till programmen Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom och Aperture. Du behöver alltså ha något av dessa program för att kunna dra nytta av programvaran.

Programvaran består av sju olika pluginer som ger användaren en rad nya möjligheter när det gäller filter, retuschering, färgkorrigering med mera. Justeringar, som enligt Google är betydligt mer omfattande än vad till exempel Instagram klarar av.

Gratis programvara faller ofta i god jord, eftersom det ger alla – amatörer som proffsfotografer – samma möjligheter att ordna snyggare bilder. Men nyheten om att programvaran nu är gratis bekymrar de inbitna fansen, eftersom det kan vara ett tecken på att programvaran är på väg att gå i graven – precis som Picasa.

Det här får du med Nik Collection

1. Analog Efex Pro

Effekter från klassiska, analoga kameror, filmer och objektiv

2. Color Efex Pro

En omfattande uppsättning filter för färgkorrigering, retuschering och kreativa effekter.

3. Silver Efex Pro

Full kontroll över svartvit fotografering med justeringsmöjligheter som har inspirerats av mörkrummet.

4. Viveza

Möjlighet att justera olika delar av bilden utan att krångla med komplicerade masker och markeringar.

5. HDR Efex Pro

HDR på längden och tvären. Få fullständig kontroll över dina HDR-bilder.

6. Sharpener Pro

Plocka fram dolda detaljer i dina bilder med "image sharpening".

7. Dfine

Gör bilderna bättre med "noise reduction" som är skräddarsydd för din kamera.

Den här en timme långa introduktionsvideon ger dig goda förutsättningar att kunna använda Nik Software fullt ut i din bildbehandling framöver. Det finns även flera andra instruktionsvideor om Nik Collection på Youtube – du kan hitta dem på webbplatsen där du även hittar Nik Software.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av