ravin i orange ljus
© Shutterstock

Den bortglömda panelen i Lightroom som lyfter dina bilder

Lightroom är fullt av smarta verktyg för bildbehandling, men ett av dem förbises ofta av nya fotografer. Använd det för att ge alla färgerna i din bild ett lyft.

4 augusti 2022 av Holger Svend Anderson

I bildbehandlingsprogrammet Lightroom Classic finns flera verktyg som kan göra färgerna i dina bilder mer uttrycksfulla.

Många känner nog redan till NML-panelen, där man kan justera de enskilda färgerna och till exempel ändra Nyans, Mättnad och Luminans med hjälp av reglagen.

Lightroom har dock även ett annat verktyg som kan redigera dina färger, och det gömmer sig längst ned bland panelerna under det något kryptiska namnet Kalibrering. Det används nämligen inte av många fotografer för att kalibrera och redigera alla färger i bilden.

Läs även 10 förinställningar för svartvitt i Lightroom

Färgredigeringsverktyg i bildbehandlingsprogrammet Lightroom

Så här ser panelen Kalibrering ut, som kan ge dig imponerade redigeringar med mättade och klara färger. 

Så fungerar panelen Kalibrering

Medan NML-panelen ändrar enskilda färger i din bild kan panelen Kalibrering istället justera de tre färgkanalerna som ditt foto är sammansatt av, nämligen rött, grönt och blått.

Det innebär att när du till exempel drar i reglaget Mättnad för den blå färgkanalen, så påverkas alla pixlar som innehåller blått, och i praktiken kan du på det sättet få snyggare och rikare färger i din redigering.

Med panelen Kalibrering är det otroligt enkelt att snabbt ge sina bilder ett nytt uttryck, och därför ska man inte överdriva effekten så att färgerna känns artificiella att se på.

Läs mer 5 klassiska misstag som vi alla har gjort när vi bildbehandlat

Två färghjul bredvid varandra

Det högra färghjulet nedan visar hur färgerna påverkas av panelen Kalibrering när vi justerar reglagen för Mättnad till +100 i den blå kanalen och till –100 i den gröna respektive röda kanalen. 

© Shutterstock

Se den häftiga effekten

Om du istället justerar Nyans-reglagen i panelen Kalibrering kan du få fram snygga bildeffekter, till exempel den populära orange och blågröna looken som används i många filmer och som även kallas Orange and Teal på engelska.

Det ger dig rika, varma hudtoner medan färgtoner i skuggor blir kallare.

Du skapar effekten genom att dra reglaget i den blå färgkanalen åt vänster. 

På bilden nedan ser du hur vi har gjort just det och hur stor effekt det har på den färdiga bilden. 

Bild på rådjur redigerad i bildbehandlingsprogram

Bilden av rådjuret i solnedgången blir mycket snyggare att titta på efter bara några få justeringar i panelen Kalibrering. 

© Holger Svend Anderson

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av