Capture One 4

Den nya råkonverteraren från Phase One är riktigt bra på att få fram mycket subtila bilddetaljer, men vi efterfrågar bättre färgjusteringsmöjligheter.

5 juni 2008

Den nya råkonverteraren från Phase One är riktigt bra på att få fram mycket subtila bilddetaljer, men vi efterfrågar bättre färgjusteringsmöjligheter.

För närvarande utvecklas råkonverteringsprogrammen mycket snabbt. Nu har den danska leverantören Phase One uppdaterat sitt program som vänder sig till krävande fotoentusiaster.

Capture One 4 innehåller nya funktioner för att ta fram fler detaljer i skuggområden och högdagrar. En annan praktisk nyhet är att man kan skapa flera versioner av en och samma bild och visa dem sida vid sida.

Användargränssnittet har också fått ett lyft , med en mycket logisk arbetsgång från import och justering till konvertering. Och även den nya versionen av Capture One innehåller en av de bästa funktionerna från Phase Ones tidigare råkonverterare, nämligen möjligheten att plocka fram de bästa bilddetaljerna.

Här får man ett bättre resultat än när man justerar skärpan med Adobes Camera Raw eller Lightroom. Dessutom kan Capture One 4 plocka fram fler nyanser i skuggområden. Programmet är emellertid inte lika bra på att rädda urfrätta högdagrar som konkurrenterna från Adobe, eftersom funktionen Highlight påverkar övriga nyanser i bilden för mycket.

Inga färgjusteringar

Att konvertera råfiler är tyvärr ingen exakt vetenskap. De olika programmen har alla sina respektive styrkor och svagheter när det gäller färgerna. I Capture One 4 saknar vi i synnerhet de friskare och klarare vårgröna färgerna; exempelvis gräs återges för mörkt.

De orange nyanserna, som ofta är ett problem hos Adobe, blir dock fina. Hudtoner i bilder tagna inomhus blir inte heller alltid helt korrekt återgivna vid konverteringen, eftersom bilderna överlag blir lite mörkare och mer kontrastrika än hos konkurrenterna.

Den största nackdelen med Capture One 4 är att man inte kan finjustera färgerna individuellt. Det går att justera den övergripande färgbalansen, men det löser inte problemet. Och det är synd, för de grundläggande funktionerna som Levels och Curves är riktigt bra.

I programmet kan man också använda skräddarsydda kameraprofiler, men de medföljande varianterna hade vi inte mycket nytta av. Det enda sättet att konvertera till svartvitt är att avlägsna färgerna med Saturation, vilket är beklagligt.

En av nyheterna i Capture One 4 är att man kan skapa en rad virtuella kopior av en bild. På så sätt kan man göra många olika justeringar och sedan jämföra resultaten sida vid sida för att se vilken man föredrar. Det är också bra att man kan kopiera utvalda justeringar och återanvända dem på alla sina bilder.

Man kan sortera sina bilder efter t.ex. namn, datum, ISO och betyg, men Capture One 4 lämpar sig inte alls för att organisera omfattande bildsamlingar på samma sätt som exempelvis Lightroom och Aperture.

DIGITAL FOTO nr. 9/2008

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av