Apple Final Cut Studio 3.0

Apple Final Cut Studio 3.0

Det är spännande och inspirerande att arbeta i detta videoredigerings- program för Mac, och om man är van vid Adobes Premiere Pro CS4 för pc kommer man att upptäcka en helt ny nivå av stabilitet och trygghet.

18 maj 2010

Det är spännande och inspirerande att arbeta i detta videoredigeringsprogram för Mac, och om man är van vid Adobes Premiere Pro CS4 för pc kommer man att upptäcka en helt ny nivå av stabilitet och trygghet.

Final Cut Studio är ett förnämligt paket med det bästa inom filmredigering och består av sex program. Det viktigaste, Final Cut Pro 7, används för att klippa film och påminner om Adobes Premiere Pro CS4. Med Color 1.5 kan man efterjustera färgerna, och med Motion 4 kan man lägga till olika effekter. Med Soundtrack Pro 3 justerar man ljudet, med Compressor 3.5 konverterar man filmerna till olika format och med DVD Studio Pro 4 kan man slutligen göra dvd-skivor.

Om man är van vid Adobes Premiere Pro känner man genast igen sig i Final Cut Pro. Här finns en tidslinje, en skärm och olika fönster för effekter, filer och klipp. När man går in på detaljerna är programmen emellertid så olika att man är tvungen att titta i den medföljande och utmärkta bruksanvisningen.

Inga väntetider

Final Cut Pro kräver en del datorkraft, och på vår Macbook Pro med 4 gigabyte arbetsminne och en Intel Core Duo-processor på 2,53 GHz var vi tvungna att förhandsgranska i lägsta upplösningen, som dock är alldeles utmärkt. Själva klippningen gick emellertid helt problemfritt, utan väntetider. En av skillnaderna jämfört med den gamla versionen är att man kan justera uppspelningshastigheten på sina klipp variabelt med stor noggrannhet ända ner till de enskilda bildrutorna. När man har klippt sin film kan man öppna den i Color 1.5, där man enkelt och smidigt kan justera färger, ljushet och kontrast och lägga på olika filter, till exempel Film Grain. Tidslinjen följer automatiskt med i en förenklad version. Med den oerhört användarvänliga modulen Soundtrack Pro kan man justera ljudet, lägga till olika ljudeffekter och avlägsna brus. ¨ Effekter, texter, logotyper och rörliga element lägger man till i Motion 4. Detta är ett relativt omfattande program som kan ta mycket tid i anspråk, men lyckligtvis innehåller det ett antal användbara mallar som man kan justera och utgå från när man skapar sina filmer.

Man kan bland annat tillföra realistiska eldflammor, rök eller damm i texter och andra element. Överlag är det relativt enkelt att hoppa mellan de olika programmen, och för en van pc-användare är det en helt ny upplevelse att kunna koncentrera sig på att klippa film i stället för att tvingas leka it-expert när programmen trilskas.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av