Adobe Photoshop Lightroom CC

Ny version av Adobe Lightroom CC ute nu. 

© Adobe

Adobe släpper ny generation av Lightroom CC

Adobe har genomfört en stor uppgradering av hela Creative Cloud-paketet, vilket innebär nya funktioner i både Photoshop och Lightroom. Den mest spännande nyheten är dock en ny webbaserad plattform.

Adobe har genomfört en enorm uppgradering av hela Creative Cloud-paketet, och det medför framför allt intressanta nyheter för fotografer. Inte minst bildbehandlingsprogrammet och råkonverteraren Lightroom har fått en rejäl översyn med alldeles nya funktioner.

Det som vi hittills har kallat för Lightroom CC fortsätter nu under namnet Lightroom Classic CC, och här har Adobe fokuserat på att optimera programmets användargränssnitt, vilket vi länge har längtat efter. En annan nyhet är att det nu går att använda masker i programmet. Funktionen bygger på färger och nyanser, vilket ger väldigt exakta markeringar.

Adobe Photoshop Lightroom CC

Användargränssnittet i nya Lightroom CC är enkel och lättöverskådlig, och du kan justera bl.a. exponering via skjutreglage.

© Adobe

Alla bilderna i molnet

Det nya namnet banar väg för en nydaning i Creative Cloud. Adobe släpper nämligen en helt ny molnbaserad version av Lightroom, som tar över namnet Lightroom CC.

Det innebär i praktiken att du nu kan ha två versioner av programmet installerade på datorn. Classic-versionen som du känner till sedan tidigare, och så den nya molnbaserade CC, som på många sätt påminner om Lightroom Mobile, och som även kan användas på mobiltelefoner och surfplattor.

Det smarta med nya Lightroom CC är att alla bilder som du importerar sparas i molnet och synkroniseras automatiskt mellan dina enheter. Det innebär även att du får en säkerhetskopiering av bildsamlingen, så att du alltid kan komma åt den, var du än är. Dina bilder ligger alltså i tryggt förvar i molnet så fort du har importerat dem till Lightroom.  

Adobe Photoshop Lightroom CC
© Adobe

Bildbehandla på språng

Med nya Lightroom CC kan du bildbehandla på mobilen, surfplattan eller i datorn, varpå ändringarna blir synliga på alla dina övriga enheter. Användargränssnittet är lättöverskådligt och enkelt att komma igång med, och du kan använda många av samma skjutreglage som i den klassiska versionen av Lightroom. I den här videon från Adobe visas skillnaden mellan de båda versionerna av Lightroom.

Adobe Photoshop Lightroom CC

Du kan blixtsnabbt få översikt över dina bilder och visa dem i stort format.

© Adobe

I Lightroom CC har du även full överblick över dina importerade bilder, och du kan sortera dem och lägga dem i mappar efter behag. Slutligen kan du blixtsnabbt dela dina nyfixade bilder på bl.a. Facebook.

Nyheter även i Photoshop

Photoshop CC har också fått nya funktioner. Precis som hos Lightroom kan man nu jobba med masker i råkonverteraren, som utgår ifrån färger och nyanser. Dessutom har det tillkommit en särskild panel med instruktioner och guider till programmet på alla språk. Här får man hjälp med att välja rätt verktyg, och programmet visar även var man hittar dem. Det finns nu visuella hjälpmedel till samtliga verktyg.

Även programmets penslar har fått en översyn. Det har tillkommit en ny Penselpanel där du kan organisera penslarna i olika mappar, och du får nu en bättre förhandsillustration av hur penseldragen ser ut.

Photoshop kan nu även hantera bilder som har tagits i 360 grader och HEIF-filer från Apples nya iPhone-modeller.

Fler abonnemangslösningar

Uppgraderingen av Creative Cloud medför även fler möjligheter att sätta samman sitt abonnemang efter behov och prisnivå. Däremot går det inte längre att köpa Lightroom för en engångskostnad. Du kan välja att abonnera på nya Lightroom CC och 1 TB utrymme i molnet för 120 kronor i månaden. Du kan även välja att abonnera på Lightroom CC tillsammans med Lightroom Classic CC ohc Photoshop CC inklusive 20 GB utrymme i molnet. Du kan se alla de nya varianterna på abonnemang här.


Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av