Före- och efterlandskap i Lightroom
Fem steg i Lightroom

Med några få justeringar i Lightroom kan du lyfta din bild till nya höjder.

© Kristoffer Engbo

5 saker som vi alltid gör i Lightroom

När vi bildbehandlar är det ofta samma saker som vi återkommer till. Här kan du se vilka fem punkter som vi alltid betar av i bildbehandlingen.

29 mars 2017 av Louise Hagemann

När vi bildbehandlar i Adobe Lightroom återkommer vi ofta till samma funktioner. Naturligtvis behöver man anpassa sig efter motivet i fråga, men som utgångspunkt korrigerar vi objektivfel, justerar vitbalans, ljushet och färger samt lägger till lite skärpa samt beskär om det skulle behövas.

Här kan du se de grundläggande stegen för bildbehandling i Lightroom.

Justeringarna bygger på att vi jobbar med en råbild. Det är inte något fel med jpeg, men då får man inte lika många möjligheter i samma steg.

1. Korrigera objektivfel

Välj Lens Corrections (Objektivkorrigeringar), Profile (Profil) och Enable Profile Corrections (Aktivera profilkorrigeringar). Om Lightroom inte hittar objektivprofilen automatiskt kan du välja den i menyn eller korrigera manuellt under Manual (Manuell).

2. Välj bildstil

Under Camera Calibration (Kamerakalibrering) kan du vid Profile (Profile) välja olika bildstilar. Vi väljer i regel Camera Standard. Adobe Standard är bra om du inte får upp några valmöjligheter.

Panelen Camera Calibration (Kamerakalibrering) i Lightroom

Välj bildstil under Camera Calibration (Kamerakalibrering).

© Lightroom

3. Justera ljushet och färger

I panelen Basic (Grundläggande) justerar vi vitbalans under WB (VB). Nu anpassar vi exponeringen, beroende på hur bilden ser ut. Vi justerar oftast lite vid Highlights (Högdagrar), Contrast (Kontrast) och Vibrance (Lyster).

Panelen Basic (Grundläggande) i Lightroom

Justera bland annat kontrast och mättnad.

© Lightroom

Läs också: Få koll på Lightrooms snabbkommandon

4. Anpassa färger

Under HSL/Color/B&W (NML/Färg/Svartvitt) klickar vi på HSL (NML). Vid Saturation (Mättnad) och Hue (Nyans) anpassar vi de enskilda färgtonerna t.ex. Blue (Blå) för att ge himlen en kraftigare färg, eller Green (Grön) för att justera tonerna i gräset.

Panelen HSL (NML) i Lightroom

Anpassa de enskilda tonerna i panelen HSL (NML).

© Lightroom

5. Lägg till skärpa

Zooma in och välj panelen Detail (Detalj). Öka värdet för Amount (Mängd) och se upp så att detaljerna inte går över till att bli till brus. Beskär eventuellt med Crop Overlay (Beskär övertäckning). Om du vill bibehålla proportionerna ska Aspect (Proportioner) stå på Original och hänglåset vara låst.

Panelen Detail (Detalj) för skärpa i Lightroom

Lägg till skärpa under Detail (Detalj).

© Lightroom
Crop Overlay (Beskär övertäckning) för beskärning i Lightroom

Beskär bilden med Crop Overlay (Beskär övertäckning).

© Lightroom

Läs också: Tre knep som gör Lightroom snabbare.

Du hittar hela kursen och många fler i Bonnier Digital FOTO. Börja prenumerera och läs genast tidningen på mobilen eller surfplattan med appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av